Actualitate Internă Cap de pod

Dorin Recean: "George Simion face parte din efortul de destabilizare în R. Moldova. I-am comunicat și premierului Ciolacu!"

Dorin Recean: "George Simion face parte din efortul de destabilizare în R. Moldova. I-am comunicat și premierului Ciolacu!"

Dorin Recean: Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în R. Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu

Liderul partidului extremist AUR, George Simion, „face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, a declarat premierul R. Moldova, Dorin Recean, menționând că prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a fost informat în această privință. Declarațiile au fost făcute luni, 19 februarie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu”, a declarat Recean.

Potrivit lui Dorin Recean, acesta este motivul pentru care autoritățile din R. Moldova au decis să prelungească interdicția de intrare în țară a președintelui AUR

„Este o decizie a instituțiilor, care au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a declarat premierul Recean.

Vedeți video: 


Interzis în Republica Moldova și Ucraina

Amintim că George Simion a primit interdicție de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Acesta a fost interzis în R. Moldova încă din anul 2018, însă interdicția inițială expirase pe 1 octombrie 2023. 

Politicianul are interdicție de intrare și în Ucraina. Într-un răspuns acordat pentru Podul.ro, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat interdicția: „În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”

Solicitarea Podul.ro către SBU a venit ca urmare a dezvăluirilor ex-ministrului Apărării din R. Moldova, unionistul Anatol Șalaru, dar și ca urmare a dezvăluirilor jurnaliștilor de la Obozrevatel.com (publicație ucraineană de limba rusă) în legătură cu întâlnirile pe care liderul AUR, George Simion, le-ar fi avut cu un agent rus la Cernăuți. Anatol Șalaru a declarat în martie 2023 că George Simion a avut o întâlnire, în urma cu 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB. Fostul ministru moldovean afirmase că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, el a precizat că nu a văzut niciun document oficial în acest sens. 

„A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șalaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a reacționat George Simion.

Pe de altă parte, un general ucrainean din serviciile de spionaj a afirmat în luna aprilie că un ofițer al serviciului secret SBU, care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici, a confirmat cel puțin o întâlnire a lui George Simion cu serviciile speciale rusești.

„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.