Actualitate Internă

Ucraina avertizează că va "răspunde ferm" dacă Rusia va încerca să implice în război așa-zisa Transnistria

Ucraina avertizează că va "răspunde ferm" dacă Rusia va încerca să implice în război așa-zisa Transnistria

Kyivul va "răspunde ferm" oricăror încercări de-ale Rusiei de a implica așa-zisa Transnistria în războiul împotriva Ucrainei, respectiv de a destabiliza situația din R. Moldova, a transmis Ministerul ucrainean de Externe. 

De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, au existat tensiuni sporite între R. Moldova și regiunea separatistă transnistreană. Merită precizat în acest context faptul că liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselsky a cerut pe 22 ianuarie intensificarea exercițiilor militare și o pregătire sporită pentru ceea ce el a susținut că reprezintă un răspuns la presupusele provocări din Republica Moldova.

Ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale, Păun Rohovei, responsabil de dosarul transnistrean, s-a deplasat în R. Moldova pe 19 februarie, unde a avut o serie de întâlniri, mai întâi la Chișinău cu vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, iar apoi la Tiraspol cu separatistul Krasnoselsky.

Oficialii au discutat despre stadiul actual al conflictului transnistrean și despre alte probleme privind relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat de presă.

Kyivul a pledat pentru o soluționare pașnică a conflictului prin păstrarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

"În plus, Ucraina continuă să pledeze pentru o retragere rapidă a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene, pentru eliminarea munițiilor din depozitele din Cobasna și pentru reformatarea misiunii de pe râul Nistru dintr-una militară în una civilă", se mai arată în comunicat.

Kyivul și-a reiterat, totodată, opoziția față de formatul 5+2 de negocieri privitoare la conflictul transnistrean, dat fiind faptul că această formulă include și Rusia. Înființată în 2005, platforma de negociere cu pricina cuprinde R. Moldova și Transnistria ca părți ale conflictului, respectiv Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ca mediatori, iar UE și SUA ca observatori.

Ministerul ucrainean de Externe a adăugat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va crea "noi oportunități pentru ambele maluri ale Nistrului" și implicit "dezvoltarea și prosperitatea locuitorilor întregii Moldove". (sursa: Kyiv Independent

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.