Purtătorul de cuvânt al Guvernului moldovean, Daniel Vodă, a comentat miercuri subiectul proiectului de lege al cărui implementare va permite Armatei Române să intervină în afara teritoriului României, în contextul amenințărilor exercitate de Rusia, respectiv al existenței unui număr mare de cetățeni români în R. Moldova ce trebuie protejați.
„Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa, inclusiv țara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău, Guvernul, vor urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă, deci urmează pe interior consultări, discuții, iar noi le vom urmări”, a declarat Daniel Vodă.
„Moldova la fel construiește instituții reziliente care să apere interesele cetățenilor noștri în actualul mediu de securitate. La fel, autoritățile Republicii Moldova au comunicat de fiecare dată transparent cine sunt prietenii țării noastre. De fiecare dată, în acest rând de prieteni, România ocupă un loc special. Autoritățile române la fel au comentat exhaustiv că vor continua să sprijine Republica Moldova pe toate dimensiunile de dialog și de cooperare”, a mai declarat reprezentantul Guvernului.
Potrivit acestuia, recentele sondaje arată că cetățenii Republicii Moldova, într-o majoritate covârșitoare, vorbesc despre acest lucru: „Datele indică că peste 2/3 de oameni califică relațiile moldo-române ca fiind la un nivel excelent”.
„Și pe această dimensiune, la toate întrevederile oficiale care au loc, un lucru rămâne constant și neschimbat de fiecare dată: România sprijină necondiționat parcursul de integrare europeană al țării noastre. Îmi face o deosebită plăcere și pe această cale să transmitem un mesaj de apreciere colegilor de la București pentru sprijinul consecvent și pentru susținerea Moldovei sigure, prospere și europene”, a adăugat oficialul.
Vezi și:
Ce prevede exact proiectul legii apărării naționale:
Articolul 4, alineatul 4:
Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.
Mecanismul propus de MApN pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.
Proiectul de lege mai prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.
Articolul 4, alineatul 3:
„Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.