Actualitate Internă

Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă: "Dacă Ucraina cade, pericolul e mortal pentru românii de după Prut și de dincoace de Prut!". În acest context, eurodeputatul PNL face dezvăluiri dintr-o discuție purtată cu președinta Comisiei Europene

Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă: "Dacă Ucraina cade, pericolul e mortal pentru românii de după Prut și de dincoace de Prut!". În acest context, eurodeputatul PNL face dezvăluiri dintr-o discuție purtată cu președinta Comisiei Europene

Comentând datele unui sondaj realizat de IRES potrivit căruia există un grad major de îngrijorare în societatea românească privind potențiala participare a României într-un conflict militar în următorii ani, liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a subliniat cât de important este ca Ucraina să fie sprijinită în continuare în lupta contra invadatorilor ruși. În cazul în care Ucraina nu va mai fi sprijinită și cedează, prim-vicepreședintele PNL a avertizat că Republica Moldova va fi într-un "pericol de moarte". 

Declarațiile în cauză au fost făcute într-o ediție recentă a emisiunii "Radar geopolitic", realizată de jurnalista Loara Ștefănescu pentru TVR Info. 

Totodată, Rareș Bogdan a precizat că, în cazul în care Rusia va prevala în Ucraina, pericolul va fi semnificativ și pentru românii din România, nu doar pentru cei din R. Moldova, ceea ce poate fi interpretat drept un mesaj conform căruia există riscul ca România să fie atrasă într-un conflict militar pentru a-i apăra pe frații moldoveni. 

"Sunt date îngrijorătoare și care arată exact starea populației, care conștientizează pericolul care există în est. Tocmai din acest motiv, cei care vin să critice sau să considere că ajutorul pe care România, UE, SUA îl oferă Ucrainei este prea mult, să se gândească la faptul că în cazul în care Ucraina cade, și o spun extrem de direct, Moldova e în pericol de moarte, iar acolo trăiesc români! Nu trăiesc africani sau chinezi, ci români după Prut! În momentul următor va fi o presiune extrem de periculoasă pentru România, care ne poate afecta nu doar investițional. Continuăm să susținem Ucraina. Acolo mor oameni care apără civilizația occidentală. Dacă Ucraina cade, cetățenii să se gândească că pericolul este mortal pentru românii de după Prut și de dincoace de Prut!", a zis liderul liberal .

Sondajul IRES realizat în perioada 24-27 martie pe un eşantion de 1.058 de persoane adulte: Cât de îngrijorat/ă sunteți de faptul că în următorii ani România ar putea fi implicată într-un conflict militar? 

- Foarte îngrijorat/ă - 36% 

- Destul de îngrijorat/ă - 24% 

- Puțin îngrijorat/ă - 23% 

- Deloc îngrijorat/ă - 17% 

Pentru a reliefa cât de importantă este sprijinirea Ucrainei, Rareș Bogdan a relatat două episoade, inclusiv o discuție purtată în urmă cu peste 1 an cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul îngrijorărilor României privitoare la lucrările efectuate de Ucraina pentru adâncirea canalului Bâstroe. 

"Acum 1 an și ceva, pe subiectul Bâstroe, am făcut o vizită președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în calitate de președinte al delegației României în PPE. Eram îngrijorat precum toți românii. Ne-am dus să întrebăm ce se întâmplă. Iar dânsa a avut următoarea poziție: «Domnule Bogdan, ați fost în delegația care mi-a acordat 14 voturi, iar eu am câștigat cu 14 voturi președinția Comisiei la Strasbourg. Sunteți printre cei din cadrul PPE care ați susținut Green Deal și știți exact pariul meu pentru o Europă verde. Credeți că pe noi nu ne-ar interesa ceea ce se întâmplă cu unul din cele mai frumoase locuri ale Europei, Delta Dunării?». Și a mai spus o chestiune care a fost cutremurătoare pentru mine: «În fiecare zi în Ucraina mor între 100 și 700 de oameni, care nu sunt compatrioții mei nemți sau compatrioții dumneavoastră români, ci sunt ucraineni". Iar asta o pun în coroborare cu ceea ce mi-a zis recent un jurnalist, când eram cu președintele Ciucă la Chișinău, și am dat declarații dimineața în fața presei: «Vă rog să îmi răspundeți la ce să se aștepte cetățenii Moldovei să vadă, tancurile lui Vladimir Putin circulând pe Bulevardul Dacia sau Ștefan cel Mare sau steagurile UE arborate în toate instituțiile publice?». Am invocat cele două momente pentru a înțelege de ce atenția pe Ucraina trebuie să fie una uriașă și de ce miza Ucrainei este mult mai mare decât ceea ce se vede într-un buletin de știri", a menționat prim-vicepreședintele PNL. 

Vedeți video de la 24:20: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.