Guvernele SUA, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat, într-o declarație, despre tentativele Kremlinului și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024.
„Suntem recunoscători pentru acest gest de solidaritate cu Republica Moldova și poporul său din partea guvernelor Statelor Unite ale Americii, Canadei și Regatului Unit. Activitățile subversive ale Federației Ruse și interferența electorală în Republica Moldova nu ne vor abate de pe parcursul nostru”, a spus ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi.
Declarația comună se referă la „activitatea subversivă a Rusiei și interferența electorală care vizează Republica Moldova”.
Textul integral al Declarației:
„Noi, Guvernele Canadei, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii, suntem uniți în confruntarea cu agresiunea și subversiunea Rusiei împotriva societăților democratice. Continuăm să sprijinim Ucraina, deoarece își apără libertatea și independența față de invazia pe scară largă ilegală și nejustificată a Rusiei. De asemenea, suntem ferm împotriva încercărilor persistente ale Kremlinului de a folosi dezinformarea, activitățile criminale și ascunse și corupția pentru a submina suveranitatea și procesele democratice.
Alegerile libere, corecte și independente sunt piatra de temelie a oricărei societăți democratice. Am asistat în mod constant la încercările Rusiei de a influența și submina alegerile democratice pentru a asigura rezultate favorabile Kremlinului.
Această amenințare este deosebit de relevantă în 2024, un an în care sute de milioane de oameni din Europa și America de Nord merg la vot pentru a-și alege liderii la alegerile europene, naționale, regionale și locale.
Kremlinul se bazează pe minciuni, înșelăciune, corupție și dezinformare pentru a submina suveranitatea și democrația. În timp ce democrația prosperă pe deschidere și spunerea adevărului, autoritarismul și dezinformarea depind de secret și înșelăciune.
Dorim să abordăm astăzi acțiunile Kremlinului în Moldova. Președintele Maia Sandu și instituțiile de securitate ale Republicii Moldova au avertizat că Kremlinul încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din octombrie și a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Împărtășim preocupările puternice ale președintelui Sandu cu privire la utilizarea de către Kremlin a grupărilor criminale pentru a finanța activități politice și a submina instituțiile democratice ale Republicii Moldova. Lăudăm liderii Republicii Moldova pentru că continuă să gestioneze cu capacitate aceste amenințări, să construiască reziliența și să mențină pacea și securitatea, în timp ce promovează reformele democratice și revigorează economia țării.
De aceea, astăzi, în apărarea valorilor noastre democratice comune, facem acest pas pentru a avertiza partenerii noștri democratici și aliații că actorii ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Moldova. Ei intenționează să incite la proteste în Moldova dacă nu câștigă un candidat pro-rus. Ele caută să stimuleze percepțiile publice negative asupra guvernelor occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei, în timp ce degradează încrederea publicului în capacitatea Moldovei de a se asigura și de a menține statul de drept. Rusia susține în prezent candidații la Președinția Republicii Moldova și exacerbează tensiunile societale. Acești actori ruși folosesc în mod activ dezinformarea și propaganda online, în aer și pe străzi pentru a-și promova obiectivele. Aceștia critică agitația guvernului și partidului politic al actualului președinte al Republicii Moldova, pentru a incita la proteste. O parte din aceste operațiuni ar include răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu și despre presupusele nereguli electorale. Dacă amestecul Rusiei în alegerile se dovedește fără succes în Moldova, există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste. Ingerința politică a Rusiei în Moldova în perioada premergătoare alegerilor din octombrie datează de ani în urmă. De exemplu, personalul instituției media finanțate de stat RT a fost implicat de câțiva ani în acordarea de sprijin direct lui fugar moldovean Ilan Shor, cu acordul guvernului rus. Toate trei guvernele noastre l-au sancționat pe Shor pentru activitățile sale electorale destabilizatoare.
Avem deplină încredere în capacitatea Moldovei de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. Luăm o serie de măsuri pentru a sprijini aceste eforturi ca parte a parteneriatului nostru cu Moldova și oamenii săi. Am împărtășit informațiile prezentate mai sus și detalii suplimentare cu partenerii noștri din Republica Moldova, astfel încât aceștia să poată investiga în continuare, să împiedice și să perturbe planurile Kremlinului. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova în acest sens.
De asemenea, vom continua să promovăm responsabilitatea pentru cei implicați în aceste scheme sponsorizate de Kremlin de a finanța în mod ascuns activitățile politice din Moldova. Am sancționat și vom continua să luăm măsuri împotriva acelor indivizi și entități care încearcă să destabilizeze instituțiile democratice ale Republicii Moldova.
Vom continua să sprijinim Moldova și poporul moldovenesc în timp ce gestionează interferențele Kremlinului și impactul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem cu tărie reformele democratice, economice, de securitate și anticorupție ale Republicii Moldova.
Dezvăluind complotul Kremlinului, îi spunem clar Moscovei că suntem în favoarea alegerilor libere și corecte și că nu vom tolera încercările sale de a se amesteca și de a submina procesele democratice. Îndemnăm Kremlinul să renunțe la aceste eforturi de a submina democrația Republicii Moldova și de a respecta suveranitatea acesteia și rezultatele alegerilor libere, corecte și independente.
Vom continua să fim alături de toți prietenii, partenerii și aliații noștri în apărarea valorilor și libertăților noastre democratice comune”.
Amintim că în data de 20 octombrie a anului curent vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.