65,8% din cetățenii deciși ar vota „pentru”, iar 34,2% ar vota „contra” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, peste 55% dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni membră a UE în următorii 10 ani. Cel puțin asta arată datele unui sondaj prezentat marți, 30 iulie, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și CBS-AXA.
Datele mai arată că 66,1% din respondenți vor participa pe 20 octombrie la referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE.
Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% – impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6% – accelerarea reformei justiției.
Pe dimensiunea relațiilor comerciale, statele membre ale UE sunt privite ca principalii parteneri pentru R. Moldova, cu 51,2% din răspunsuri, urmate de Ucraina – 26,6% și Federația Rusă – 25,6%. Percepția cetățenilor privind ponderea țărilor UE în comerțul cu Republica Moldova corespunde, în termeni generali, cu datele statistice oficiale.
53,9% dintre respondenți au menționat UE drept principalul partener de dezvoltare al R. Moldova, urmată de Federația Rusă cu 21% și SUA cu 20,9%. Circa 54% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către UE în ultimii 5 ani în localitatea de baștină a acestora, axate în special pe reparația și reconstrucția drumurilor, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Autoritățile publice centrale sunt percepute drept principalii beneficiari ai asistenței UE cu 58%, la mare distanță de celelalte categorii de beneficiari – agricultorii (19,7%), orașele (18,2%) și cetățenii (17,8%).
Evenimentul de prezentare al sondajului poate fi urmărit AICI.
Potrivit autorilor, sondajul a fost realizat față în față în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eroarea maximală anunțată este de +/- 2,9%.