Actualitate Internă Focus

Parcursul european al R. Moldova: datele celui mai recent sondaj arată că referendumul din octombrie va trece lejer. Respondenții studiului sociologic au menționat și avantajele pe care consideră că le va aduce aderarea la UE

Parcursul european al R. Moldova: datele celui mai recent sondaj arată că referendumul din octombrie va trece lejer. Respondenții studiului sociologic au menționat și avantajele pe care consideră că le va aduce aderarea la UE

65,8% din cetățenii deciși ar vota „pentru”, iar 34,2% ar vota „contra” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, peste 55% dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni membră a UE în următorii 10 ani. Cel puțin asta arată datele unui sondaj prezentat marți, 30 iulie, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și CBS-AXA.

Datele mai arată că 66,1% din respondenți vor participa pe 20 octombrie la referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE.

Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% –  impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6%  – accelerarea reformei justiției.

Pe dimensiunea relațiilor comerciale, statele membre ale UE sunt privite ca principalii parteneri pentru R. Moldova, cu 51,2% din răspunsuri, urmate de Ucraina – 26,6% și Federația Rusă – 25,6%. Percepția cetățenilor privind ponderea țărilor UE în comerțul cu Republica Moldova corespunde, în termeni generali, cu datele statistice oficiale.

53,9% dintre respondenți au menționat UE drept principalul partener de dezvoltare al R. Moldova, urmată de Federația Rusă cu 21% și SUA cu 20,9%. Circa 54% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către UE în ultimii 5 ani în localitatea de baștină a acestora, axate în special pe reparația și reconstrucția drumurilor, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Autoritățile publice centrale sunt percepute drept principalii beneficiari ai asistenței UE cu 58%, la mare distanță de celelalte categorii de beneficiari – agricultorii (19,7%), orașele (18,2%) și cetățenii (17,8%).

Evenimentul de prezentare al sondajului poate fi urmărit AICI.

Potrivit autorilor, sondajul a fost realizat față în față în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eroarea maximală anunțată este de +/- 2,9%.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.