Actualitate Internă Focus

Pe parcursul vizitei efectuate în R. Moldova, Kövesi le-a evidențiat moldovenilor că "lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, ci a întregii societăți". Posibilele fraude cu fondurile europene de preaderare, printre temele principale abordate de procurorul-șef european în discuțiile purtate cu oficialii de la Chișinău

Pe parcursul vizitei efectuate în R. Moldova, Kövesi le-a evidențiat moldovenilor că "lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, ci a întregii societăți". Posibilele fraude cu fondurile europene de preaderare, printre temele principale abordate de procurorul-șef european în discuțiile purtate cu oficialii de la Chișinău

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a întreprins ieri o vizită în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu conducerea de vârf a statului și a ținut o prelegere la Universitatea de Stat a Moldovei. Kövesi a afirmat că unul dintre subiectele principale ale vizitei sale la Chișinău au vizat posibilele fraude cu fondurile europene de preaderare, la care Republica Moldova urmează să aibă acces.

Procurorul-șef al Parchetului European a spus că fondurile de preaderare vor fi „substanțiale”, iar asta va atrage atenția nu doar a autorităților, dar și a grupărilor de crimă organizată. 

„Acolo unde sunt fonduri europene, cu siguranță avem și fraude. Este ceea ce vedem în activitatea noastră. Este motivul pentru care am venit. Avem protocoale, dar trebuie să discutăm mai concret cum vom gestiona aceste dosare”, a declarat Kövesi.

Maia Sandu: „Moldova este hotărâtă să reformeze justiția și să alinieze legislația națională la standardele europene”

„Astăzi m-am întâlnit cu Laura Codruța Kövesi, Procuror-șef al Parchetului European. Am discutat despre importanța combaterii corupției și necesitatea unui sistem de justiție independent și puternic, fundament al unui stat de drept în care cetățenii să se simtă în siguranță și să prospere. În procesul de aderare la Uniunea Europeană, colaborarea strânsă dintre instituțiile de drept din Moldova și Parchetul European este esențială.

Moldova este hotărâtă să reformeze justiția și să alinieze legislația națională la standardele europene. Vom duce acest proces până la capăt, oricâte obstacole s-ar pune, pentru a ne asigura că în Moldova legea e lege pentru toți”, a spus Maia Sandu.

Laura Codruța Kövesi a avut întrevederi și cu premierul Dorin Recean, dar și cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Corupția este o amenințare la adresa securității naționale și este esențial să răspundem prompt și coordonat. Schimbul de bune practici în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției, precum și organizarea de instruiri pentru procurorii noștri sunt doar câteva din aspectele pe care vom intensifica cooperarea noastră”, a transmis prim-ministrul Recean.

„Am considerat oportună vizita dumneavoastră la Chișinău, în contextul proceselor de reformare în justiție, atât ce ține de procesul de vetting, cât și de eficientizarea proceselor în combaterea și sancționarea corupției. În ultimii doi ani, am întreprins acțiuni clare pentru a avansa spre procesul de integrare în UE, iar consolidarea sistemului judiciar și combaterea corupției sunt esențiale. Experiența dumneavoastră ne-ar ajuta să accelerăm ritmul schimbărilor”, a spus ministra Veronica Mihailov-Moraru.

Prelegere pentru studenți: „Nu trebuie să reinventăm roata, nu ne trebuiesc strategii extraordinare”

Laura Codruța Kovesi a ținut o prelegere publică pentru studenții la Drept ai Universității de Stat din Moldova, pe parcursul căreia a subliniat responsabilitatea fiecărui cetățean în combaterea corupției. 

„Negocierile de aderare deja au fost începute, vă felicit pe toți, cred că sunteți pe drumul cel bun. Mai mult decât atât, totul depinde în mare măsură de voi. Cum puteți ajuta dumneavoastră? E foarte simplu, să ne facem toți treaba acolo unde suntem. Nu e complicat, nu trebuie să reinventăm roata, nu ne trebuiesc strategii extraordinare. Dacă fiecare dintre noi, acolo unde este, își face treaba, schimbăm societatea. Îmi pare rău, știu că o să devin foarte nepopulară acum și îmi pare rău pentru asta. Sunteți studenți, treaba voastră este să învățați și să munciți, să mergeți la cursuri, să învățați, să citiți, să știți procedurile. O să aveți timp să vă distrați mai târziu. Știu, m-aș urî și eu dacă ar trebui să-mi spun chestia asta. Asta este treaba voastră, cu asta trebuie să începeți. Baza cea mai solidă pe care o să o aveți începe din facultate. Acum aveți și timp, și profesori care vă îndrumă. Apoi o să aveți foarte multe activități, dosare, va trebui tot timpul să citiți, să vă puneți la punct. Dar viața evoluează, o să vă căsătoriți, o să aveți copii, o să aveți și alte obligații și va fi un pic mai dificil”, a declarat procurorul-șef al Parchetului European.

Lupta cu corupţia nu este doar responsabilitatea sistemului de justiţie. Întreaga societate trebuie să fie implicată, a evidențiat Kovesi. 


Vizita precedentă a Laurei Codruța Kövesi în R. Moldova a avut loc în iulie 2022, atunci când a fost semnat un acord de cooperare cu Parchetul European Anticorupție.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.