Actualitate Internă

Ucraina oferă o nouă șansă R.Moldova de a-și reîntregi, pe cale pașnică, teritoriul ciopârțit de Rusia: oprește gazul rusesc către așa-zisa Transnistria! Va îndrăzni Chișinăul să-l sfideze pe Vladimir Putin și să-și ia bucata de țară înapoi? Cum trebuie să acționeze R.Moldova, România și partenerii externi

Ucraina oferă o nouă șansă R.Moldova de a-și reîntregi, pe cale pașnică, teritoriul ciopârțit de Rusia: oprește gazul rusesc către așa-zisa Transnistria! Va îndrăzni Chișinăul să-l sfideze pe Vladimir Putin și să-și ia bucata de țară înapoi? Cum trebuie să acționeze R.Moldova, România și partenerii externi

În condițiile în care Kievul a anunțat că nu va prelungi contractul cu gigantul Gazprom de tranzitare a gazelor Moscovei pe teritoriul Ucrainei către Europa, contract care ar urma să înceteze la 31 decembrie 2024, gazul rusesc nu va mai ajunge nici în regiunea controlată de regimul ilegal de la Tiraspol. În R.Moldova continuă, zilele acestea, dezbaterile privind abordarea pe care ar trebui s-o aibă Chișinăul, România și partenerii externi față de situația din așa-zisa Transnistria, unii analiști arătând că ar fi o oportunitate istorica de reîntregire a teritoriului ciopârțit de Rusia (mai ales că din cei 369 000 de locuitori din Transnistria, înregistrați în Registrul de stat al Populației, 360 000 dețin și cetățenia Republicii Moldova).

Invitat la postul Radio Chișinău, analistul în domeniul energiei Sergiu Tofilat a afirmat că Transnistria plătește un preț uriaș pentru gazul rusesc – libertatea. 

El a denunțat mitul conform căruia gazul gratuit de la Vladimir Putin ar aduce prosperitate locuitorilor regiunii, avertizând că regimul va falimenta când Rusia nu va mai livra gaze Tiraspolului. Prin gazele oferite gratuit, Kremlinul susține regimul separatist de la Tiraspol, analistul opinând că tiranul Vladimir Putin nu va renunța așa ușor la regiunea transnistreană și va găsi, cel mai probabil, o cale cum să aducă gaz în stânga Nistrului.

„Dacă primești gaz gratuit sau cu reducere de la Putin, trebuie să-i dai ceva în schimb. Libertatea ta. Libertatea de a alege. Libertatea nu se vinde. Asta e cel mai de preț ce avem. Dacă regiunea transnistreană va falimenta, asta demontează mitul lui Putin și principalul lui argument, precum că dacă prietenești cu noi, o să trăiești bine. Am văzut cu ce s-a terminat Uniunea Sovietică, cum s-au redus prețurile la petrol, s-a destrămat URSS. Fix asta îi paște și pe cei de pe malul stâng. Se termină gazul gratuit, ei falimentează și intrăm într-o criză umanitară... Mai devreme sau mai târziu, acest gaz pe degeaba către regiunea transnistreană se va termina. Astfel că văd în asta o oportunitate pentru rezolvarea conflictului”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău. 

Pe de altă parte, expertul vede în aceasta o oportunitate de a pune capăt diferendului transnistrean, în baza unui plan elaborat de autorități.

„Noi, Republica Moldova, putem pune capăt acestui conflict hibrid susținut de Moscova și să reintegrăm țara. Pentru aceasta, trebuie să elaborăm un plan care să cuprindă toate aspectele, începând de la furnizarea de energie electrică, gaz, compensații, sistemul bancar, oamenii doar au conturi, depozite, nu le poți șterge peste noapte, înregistrarea drepturilor de proprietate, implementarea legislației standardelor Rep. Moldova și Uniunii Europene, serviciile publice, curriculum școlar... E un spectru întreg de probleme, care trebuie analizat din perspectiva fiecărui minister”, a mai arătat Sergiu Tofilat. 

Expertul în energie consideră că partenerii externi ne pot ajuta în aplicarea unui plan corespunzător de reintegrare teritorială a Republicii Moldova.

Și Eugen Muravschi, expert în energie asociat comunității Watch Dog, a declarat, pentru Europa Liberă Moldova, că Chișinăul nu-și dorește o „catastrofă umanitară” în regiunea transnistreană în contextul unei eventuale crize de resurse energetice. Nu își dorește la granița sa o „catastrofă umanitară” nici UE, a mai spus el,  arătând că autoritățile moldovene trebuie să fie preocupate la modul cel mai serios de pregătirea unui plan de reintegrare a celor două maluri. Chiar dacă nu va putea acoperi financiar acest proces, partenerii de dezvoltare ai R. Moldova ar putea să-i ofere sprijin, mai spune expertul.

În regiunea controlată de separatiștii Moscovei se găsește și Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES), o centrală termoelectrică controlată ilegal de Rusia, care produce energie electrică din gaze rusești și de la care Chișinăul cumpără, la prețuri mai joase față de cele europene, peste 80% din cantitatea necesară malului drept.

La sfârșitul acestui an expiră însă și contractul de achiziție a energiei electrice a Chișinăului cu MGRES.

Muravschi consideră că malul drept va reuși să prelungească contractul doar dacă centrala va fi asigurată cu gaze. Prețurile curentului produs în stânga Nistrului sunt mai mici decât cele europene, deoarece este produs în baza „gazelor gratis”, amintește expertul. „E ca și cum ai face făină, dar n-ai plăti pentru grâu. E clar că așa îți poți permite să vinzi pâinea cu bănuți. Așa e și cu electricitatea lor [...]”, spune Eugen Muravschi. Expertul mai afirmă că acesta este un „preț himeric”, deoarece adevăratul cost „se ascunde” în datoria de 10 miliarde de dolari acumulată de Moldovagaz (companie controlată de Gazprom).

Într-o analiză pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu precizează: „Chișinăul cumpără, prin conducta conectată la România, întreaga cantitate necesară de gaz de pe piața europeană. Este mai ieftin și mai sigur decât achizițiile de la Gazprom.

Totuși, Chișinăul achiziționează în prezent 70% din necesarul de curent de la Centrala Cuciurgan, care funcționează pe bază de gaz rusesc și este controlată de regimul separatist pro-rus din stânga Nistrului, centrala fiind privatizată ilegal de compania rusă „Inter Rao”. 

Curentul produs pe baza gazului rusesc livrat gratis la această centrală este mai ieftin (66 de dolari pentru 1 megawatt) și mai accesibil pentru Chișinău decât prețul de piață (90$-110$ megawattul) al energiei electrice. 

Prin achitarea facturilor la energia electrică, locuitorii de pe malul drept al Nistrului (Chișinăul) ajută populația din Transnistria să supraviețuiască. Chișinăul recunoaște că procură energie din regiunea transnistreană, pentru a menține economic regiunea „pe linia de plutire”. Plățile sociale în regiunea transnistreană depind în proporție de peste 50% de banii adunați din vânzarea de către Tiraspol a energiei electrice către Chișinău. 

Fără acești bani, Transnistria s-ar confrunta cu o criză umanitară ce ar genera un val de refugiați interni, căruia Chișinăul nu i-ar putea face față.

Autoritățile moldovene susțin că momentan nu există riscuri în ceea ce privește livrarea gazelor naturale rusești prin stația de la Sudja, dar instituirea stării de alertă în domeniul gazelor a fost necesară pentru ca Guvernul de la Chișinău să aibă pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă în caz de necesitate.

Aceasta înseamnă că guvernul de la Chișinău are un plan de intervenție în situația în care tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi blocat. Aceasta se poate întâmpla brusc, dacă stația de comprimare de la Sudja va fi distrusă în timpul acțiunilor militare, sau planificat, de pe 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit dintre Ucraina și Gazprom. 

Președintele Zelenski deja a anunțat că Ucraina nu va prelungi în mod sigur acest contract de tranzit. Chișinăul a fost înștiințat despre aceasta și a pregătit câteva scenarii. (….)

Pentru a se putea rupe de nodul energetic de la Cuciurgan (Transnistria) controlat de Rusia, autoritățile moldovene implementează la turații maxime două proiecte mari de interconectare energetică prin România cu piața UE. Este vorba de construcția liniilor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Suceava-Bălți. După finalizarea acestor două proiecte, Chișinăul nu va mai putea fi hărțuit energetic nici de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, nici de Gazprom. Cele două linii electrice vor putea asigura cu energie toată Moldova”. Textul poate fi citit integral AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.