Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a aprobat miercuri, 25 septembrie, modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile reședintelui R. Moldova din 20 octombrie, zi în care se va desfășura și referendumul constituțional pentru integrarea europeană. În total, la scrutinul prezidențial au fost admiși 11 concurenți electorali, majoritatea controlați de Moscova.
Ordinea afișării candidaților în buletinul de vot este următoarea: Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”; Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Renato Usatîi, desemnat de Partidul politic „Partidul Nostru”; Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei; Irina Vlah, desemnată de către adunarea cetățenilor; Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”; Andrei Năstase, desemnat de către adunarea cetățenilor; Octavian Ţîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”; Victoria Furtună, desemnată de către adunarea cetățenilor; Tudor Ulianovschi, desemnat de către adunarea cetățenilor; Natalia Morari, desemnată de către adunarea cetățenilor.
Dintre cei 11, cel puțin 7 (Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Irina Vlah, Ion Chicu, Victoria Furtună și Natalia Morari) sunt controlați direct sau indirect de Moscova, aceștia promovând, într-o formă sau alta, mesaje loiale sau care se înscriu în narațiunile propagandei ruse. Printre cei care promovează astfel de narațiuni sunt Vasile Tarlev, Irina Vlah, Ion Chicu, Victoria Furtună sau Natalia Morari, în timp ce Alexandr Stoianoglo este susținut de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, formațiune controlată și finanțată de regimul de la Kremlin.
Cu toate acestea, unii dintre acești candidați se poziționează pe centrul eșichierului politic, cum ar fi Natalia Morari sau Ion Chicu, care, deși nu au mesaje categorice anti-UE, promovează mesaje menite să zădărnicească încrederea în valorile europene și în ideea de aderare la Uniunea Europeană.
Tradițional, Renato Usatîi se poziționează pe centru-stânga. Deși un moldovenist, acesta nu lansează mesaje anti-europene. Cât despre Tudor Ulianovschi, acesta este asociat cu fosta guvernare oligarhică a lui Vlad Plahotniuc.
Partida pro-europeană este reprezentantă de Maia Sandu (actuala șefă a statului și favorita scrutinului prezidențial, susținută de partidul de guvernare PAS), Octavian Țîcu (candidatul blocului electoral „ÎMPREUNĂ”, format din trei mici partide, printre care „Platforma DA”) și, eventual, Andrei Năstase (candidat independent). Cel din urmă a beneficiat însă, în ultima perioadă, de un anumit nivel de atenție din partea surselor cu politică editorială pro-rusă.