Saturday, Oct 5, 2024
Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Document. Halucinant! Regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, singura pretinsă “entitate” care revendică așa-zisa “limbă moldovenească”: “În PMR sunt create toate condițiile necesare pentru dezvoltarea limbii și literaturii moldovenești”. Oroarea și minciunile ”russkiy mir”

EXCLUSIV Document. Halucinant! Regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, singura pretinsă “entitate” care revendică așa-zisa “limbă moldovenească”: “În PMR sunt create toate condițiile necesare pentru dezvoltarea limbii și literaturii moldovenești”. Oroarea și minciunile ”russkiy mir”

Regimul separatist pro-rus instaurat ilegal în teritoriile noastre din stânga Nistrului după războiul rusesc de agresiune împotriva R.Moldova din 1992 are obrăznicia de a pretinde că ar fi singura așa-zisă “entitate” așa-zis “statală” care susține “conservarea” și “dezvoltarea” așa-zisei “limbi moldovenești”, deopotrivă cu așa-zisa “literatură moldovenească” – adică chestii care NU există, zisa ”limbă moldovenească” reprezentând o născocire stalinisto-rusească, la fel cum este și așa-zisa “Pridnestrovie”. 

Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns oferit pentru Podul.md de către așa-zisul “Minister al Educației” de la Tiraspol, o așa-zisă “instituție” (ca toate celelalte de acolo) care operează în activitatea ei exclusiv în limba rusă, dar care are nesimțirea de a susține, la porunca Moscovei, că s-ar ocupa de identitatea ”moldovenistă” și ”limba moldovenească”. 

Pentru a înțelege cu ce haluri rusești avem de-a face în stânga Nistrului, redăm, mai jos, câteva pasaje din răspunsul oferit pentru Podul.md de către pseudo-“ministerul Educației” de la Tiraspol, prin așa-zisa “ministră a Educației din PMR” (prezentăm și capturi foto) : 

“În opinia Ministerului Educației, în Republica Moldovenească Nistreană au fost create toate condițiile necesare și se lucrează destul de mult la  dezvoltarea limbii și literaturii moldovenești. În primul rând, în conformitate cu articolul 12 din Constituția Republicii Moldovenești Nistrene, limba moldovenească are statutul de una dintre limbile oficiale. 

În al doilea rând, în republică există 25 de școli cu predare în limba moldovenească, inclusiv instituția de învățământ de stat ‹Liceul Teoretic Republican Moldovenesc-Complex›. Elevii au posibilitatea de a primi educație în limba lor maternă. Limba și literatura moldovenească sunt studiate și în instituțiile de învățământ secundar și profesional superior. (…)

În cadrul instituției de învățământ de stat „Universitatea de Stat Transnistreană “T. G. Șevcenko”, limba și literatura moldovenească sunt studiate și dezvoltate în cadrul laboratorului de cercetare “Fakla”. De asemenea, sunt publicate periodice în limba moldovenească, inclusiv ziarul Adevărul Nistrean”.

Remarcați câte minciuni sunt în stare să debiteze fantomele rusești de la Tiraspol! 

Amintim că în teritoriile noastre constituționale din stânga Nistrului există doar 8 instituții de învățământ cu predare în limba română în grafie chirilică. În cele 25 de școli în care, după cum pretind separatiștii pro-ruși, cică s-ar studia așa-zisa “limbă moldovenească”, elevii sunt nevoiți să o învețe pe baza grafiei chirilice, adică exact ca în perioada ocupației sovietice – detalii AICI

Mai mult, această variantă ”moldoveneasco-nistreană”, care efectiv “curăță” limba română ca trecând-o prin acid sulfuric, lăsând-o doar cu niște arhaisme și regionalisme românești din zona Moldovei și Basarabiei, expresii generale și multe, multe rusisme și cuvinte pur și simplu inventate, este o adevărată spălătorie de creiere a tinerilor noștri din stânga Nistrului, indiferent de etnia lor. De asemenea, experimentul sovietic a fost și iată, rămâne în continuare un mijloc facil de a-i face pe elevi și tineri să treacă cât mai curând la studierea doar în limba rusă (căci e insuportabil și absurd să înveți ceva ce nu există, ceva care s-a născut mort), adică la rusificare, mai ales din cauza alfabetului chirilic. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.