Actualitate Internă

Jurnalistul ucrainean de origine română Marin Gherman: Nostalgia față de URSS este mai mare în R.Moldova decât în Ucraina / „Putin visa să sărbătorească centenarul URSS la Moscova, Chișinău și Kiev”

Jurnalistul ucrainean de origine română Marin Gherman: Nostalgia față de URSS este mai mare în R.Moldova decât în Ucraina / „Putin visa să sărbătorească centenarul URSS la Moscova, Chișinău și Kiev”

Nostalgia față de Uniunea Sovietică este actualmente la un nivel mai scăzut în Ucraina, comparativ Republica Moldova sau cu Republica Belarus, a opinat jurnalistul din Cernăuți Marin Gherman (foto sus, centru), în cadrul dezbaterii publice cu tema „De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie?”, organizată recent de Agenția de presă  IPN.

„În Ucraina, acest procent al nostalgicilor este mai mic decât în Republica Moldova sau Belarus, urmare a acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Kiev după acțiunile Rusiei din 2016. Principalul promotor al ideilor nostalgice este un stat agresor. În Ucraina este un război, iar acum acest proces de decomunizare este completat cu un alt proces - de derusificare. Republica Moldova este abia la început de drum. Unul din primii pași fiind suspendarea licențelor posturilor propagandistice, proces făcut de Ucraina acum câțiva ani”, a declarat Marin Gherman, care este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți și doctor în științe politice, președinte fondator al Centrului Media Bucpress - asociația jurnaliștilor români din Ucraina. 

Marin Gherman crede că Vladimir Putin a atacat Ucraina în luna februarie, fiind convins că centenarul URSS îl va celebra la Chișinău și Kiev.

„Probabil, Putin visa să sărbătorească centenarul URSS la Moscova, Chișinău și Kiev. Sunt convins că asta s-a dorit, dar din fericire acest lucru nu s-a întâmplat. Extinderea URSS era posibilă din punct de vedere juridic, juridic și politic prin formula propusă de Lenin, cu republici independente, cu posibilitatea alipirii acestora la URSS, iar această construcție statală să se extindă”, menționează Gherman.

Expertul explică de ce Rusia încearcă prin metode propagandistice să creeze o imagine pozitivă despre URSS.

„URSS reprezenta o construcție geopolitică, o religie îndrăgostită de propriul crez, dar care interzicea poporului să folosească aceste noțiuni. Geopolitica era condamnată în URSS, dar în același timp regimul comunism o folosea pe larg pentru a împărți și controla spațiile din jurul său”, spune Gherman.

Mai multe detalii AICI

Foto: Facebook/Marin Gherman

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.