Actualitate Internă

Octavian Țîcu: Cetățenii R. Moldova trebuie informați ce este NATO! Nu e vorba doar de aspectul militar. Este un spațiu acoperit de bunăstare!

Octavian Țîcu: Cetățenii R. Moldova trebuie informați ce este NATO! Nu e vorba doar de aspectul militar. Este un spațiu acoperit de bunăstare!

Partidele pro-europene din Republica Moldova trebuie să desfășoare o campanie de informare privitoare la beneficiile pe care le implică aderarea la NATO, a subliniat unionistul Octavian Țîcu, candidat la alegerile prezidențiale din partea Blocului Politic "Împreună". 

În acest context, prezidențiabilul unionist a reliefat că beneficiile aduse de NATO nu au o dimensiune strict militară, ci și economică, căci vor crește exponențial investițiile odată cu securizarea Republicii Moldova. 

Declarațiile au fost făcute de Octavian Țîcu în cadrul unui interviu acordat recent pentru Nord News

"Securitatea reprezintă interesul național al Republicii Moldova. Acesta este principalul domeniu care, de fapt, se identifică cu interesul național, iar securitatea comportă mai multe dimensiuni: există cea militară, există cea energetică, exista cea informațională, există securitatea societală. Societatea noastră, din punct de vedere al apărării militare, trebuie să înțeleagă că Republica Moldova, timp de 30 de ani, a fost ținut captivă într-un stigmat de neutralitate, care a handicapat capacitățile militare și de apărare ale Republicii Moldova. Prin neutralitate au fost îndepărtați partenerii care ne-ar fi putut ajuta. Prin neutralitate s-a dezvoltat de fapt o lipsă de reacție la lucrurile care se întâmplau la nivel regional. Cetățenii Republicii Moldova au foarte mari ezitări legate de integrarea în NATO, chiar dacă ea se întâmplă oricum. (...) Doar NATO la ora actuală poate garanta Republicii Moldova această integritate teritorială și apărarea ei. (...) Partidele politice pro-europene trebuie să dezvolte o campanie de informare a cetățenilor Republicii Moldova despre ce este NATO și cum poate apăra Republica Moldova, pentru că nu-i vorba doar de aspectul militar. Vă dau un singur exemplu legat de țările est-europene. Odată ce a fost anunțată campania de aderare a acestor state est-europene la NATO, mă refer la Polonia, Cehia și Ungaria, care au intrat primele, investițiile au crescut de 10 ori. Așadar, este un semnal clar că acest spațiu este securizat, iar astfel pot fi făcute investiții pentru că există siguranța și protecția NATO. Deci e un criteriu foarte important de bunăstare și de securitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Noi vedem doar strict din punct de vedere militar și atât, dar ce înseamnă NATO dincolo de asta? E un spațiu acoperit de bunăstare, de drepturile omului, de economie de piață, de valorile democrației liberale, social-liberale dacă vreți. Așadar, este un univers despre care noi nu știm nimic. Noi știm doar din propaganda putinistă că NATO aduce război, ceea ce este o utopie din punctul meu de vedere. Ce putem face între timp cât cetățenii Republicii Moldova se gândesc dacă mai vor neutralitate sau nu? Trebuie în primul rând să ne dezvoltăm din punct de vedere intern capacitățile de rezistență. Asta înseamnă o armată bine echipată, înarmată, hrănită și pregătită să reziste", a punctat candidatul unionist. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.