Actualitate Internă

Conducerea MAI din R.Moldova a mutilat un colind românesc, înlocuind cuvintele ”români” și ”românești” cu ”creștin” și ”creștinești”, pentru a eradica orice trimitere la România. Primitivismul ”moldovenismului” așa-zis ”pro-european”, care e o formă de rusificare

Conducerea MAI din R.Moldova a mutilat un colind românesc, înlocuind cuvintele ”români” și ”românești” cu ”creștin” și ”creștinești”, pentru a eradica orice trimitere la România. Primitivismul ”moldovenismului” așa-zis ”pro-european”, care e o formă de rusificare

Conducerea MAI din R.Moldova schimbă cuvintele din colindele românești – mai exact, în loc de ”români” și ”românești”, au apărut cuvintele ”creștini” și ”creștinești” (detalii AICI). Evident, asta pentru a eradica orice trimitere la România și români, barbaria neavând nimic în comun cu ”creștinismul”, haideți să fim serioși, ci cu moldovenismul stalinist și cică ”pro-european” al unor politruci aflați pe cai mari în Guvernul de la Chișinău. Politruci care, în schimb, stau cu mâna întinsă la România. 

Angajații MAI au cântat colindul în forma mutilată, evitând ”români” și ”românești”, ceea ce e insultativ și cel puțin caraghios, având în vedere că l-au cântat în limba română. Acest bâlci moldovenist n-ar fi fost posibil, fiți convinști, fără indicații primite de sus. În aceste condiții, Podul.md o întreabă pe Ana Revenco, ministrul Internelor din R.Moldova (pe care nu o recomandă decât ONG-ismul cu adresă): nu mai bine făceați ceva, orice, pentru a diminua traficul cu țigări de la granița cu România, în loc să mutilați colinde românești? 

Consultantul politic Cristian Hrițuc comentează, pe Facebook, cea mai recentă retardare comisă de moldoveniștii de la Chișinău: 

”Ce mai face MAI din Republica Moldova? Schimbă cuvintele din cântece. În loc de ”români” și” românești” schimbâm cu ”creștini” și ”creștinești”. Un vechi colind a fost modificat pentru că pe unii îi deranjează să audă cuvântul ”român”. Când ne formăm la ”școala moldovenismului” e mai greu să auzim anumite cuvinte. Așa este și cazul doamnei ministru Revenco, cea care de pe baricadele societății civile a ajuns la MAI. 

Când vin după bani și ajutor, scriu frumos în discursuri ”frații români”, ”cei mai buni prieteni” ”identitate comună”. Când România trebuie să ajute Republica Moldova, toți oficialii de peste Prut adoptă cea mai prietenoasă atitudine, își scot pașaportul românesc în față, eventual spun cu mândrie că au dublă cetățenie. Dar, când sunt ”pe loc” nu vor să ”deranjeze” să nu îi zgârîie la urechi anumite cuvinte și atunci le modifică. 

Acum, MAI nu știe cine a modificat versurile, dar cum în Republica Moldova nimic nu se face fără ”indicații” și fără aprobare...

Apropos, doamna ministru cum mai stă Poliția de Frontieră din Republica Moldova cu coordonarea traficului de țigări? Tot ei sunt la butoane?”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.