Chișinăul (capitala Republicii Moldova) este un loc al fărădelegii, al pericolului public și al incompetenței generalizate. Aceste trei caracteristici ale orașului (care este locuit de circa 800-700.000 de cetățeni, fiind al doilea oraș ca mărime din spațiul etnic românesc, după București) au devenit din ce în ce mai pregnante odată cu instalarea administrației Ceban, în 2019 (și din nou, în 2023).
Deși lucrurile nu au strălucit nici pe vremea interimarilor Ruslan Codreanu, Silvia Radu sau a unionistului Dorin Chirtoacă, totuși, după preluarea primăriei de către Ivan Ceban, Chișinăul a devenit un loc din care chișinăuienii tind mai degrabă să fugă, decât să rămână și să prospere.
Este de notorietate că rusofilul Ceban și acoliții săi percep taxe ilegale de la antreprenorii și agenții economici chișinăuieni pentru a fi “lăsați în pace”, cu alte cuvinte, pentru a nu fi terorizați prin presiuni, verificări inopinate, impozite și amenzi la limita falimentului.
În plus, Ceban a fost incapabil să rezolve problema transportului public supraaglomerat, și în loc să se preocupe de achiziționarea și multiplicarea unităților de transport, a preferat în schimb să cheltuie, total inutil, milioane de lei, bani publici aparținând acelorași chișinăuieni, pe concerte electorale la Barcelona și Milano și pe interpreți controversați care ar trebui anchetați pentru evaziune fiscală de zeci și sute de mii de euro (detalii AICI).
După ce și-a demonstrat cu vârf și îndesat incompetența și coruptibilitatea, iată că Ceban își arată și indiferența, una de-a dreptul criminală, față de ordinea publică și siguranța chișinăuienilor și a tuturor cetățenilor R.Moldova. În timpul administrației Ceban, maidanezii au pus stăpânire pe sectorul Centru al Chișinăului, practic epicentrul R.Moldova. Primarul maidanezilor – Iv Ceban – nu doar că nu a rezolvat în vreun fel problema maidanezilor, ci a contribuit la amplificarea ei.
Din cauza acestui dezastru agravat de echipa administrației în frunte cu Ceban, părinților le este frică să-și trimită copiii la școală, iar adulții sunt nevoiți să ia tot felul de măsuri de precauție pentru a-și proteja integritatea, și chiar viața.
P.S. În imaginea de mai sus vedeți o haită de 9 câini chiar în fața Muzeului de Istorie Militară din strada Tighina 47, de parcă ar fi pe un maidan. Oare ce șanse de supraviețuire ar avea un locuitor al orașului condus de Iv Ceban dacă ar fi atacat de o astfel de haită? Să-și răspundă alegătorii lui Ceban la această întrebare.