În primul discurs adresat Congresului de la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump a menționat R.Moldova printre țările în care au fost „risipiți” bani americani în cadrul programelor derulate de USAID.
Liderul de la Casa Albă a spus că ar fi vorba despre „32 de milioane de dolari pentru o operaţiune de propagandă de stânga”, fără a da detalii.
Într-o enumerare a țărilor în care ar fi fost risipite fonduri americane, Trump a inclus și Serbia, dar și Lesotho (Africa), afirmând că ar fi o ţară „de care nimeni nu a auzit vreodată”. Programul din Lesotho, a spus Trump, aloca 8 milioane de dolari pentru a promova drepturile LGBTQ+. Trump a arătat însă că aceste programe au fost tăiate de miliardarul Elon Musk şi de Departamentul său pentru eficienţă guvernamentală (DOGE).
„Opt milioane de dolari pentru promovarea LGBTQI+, în națiunea africană Lesotho, de care nimeni nu a auzit vreodată.
60 de milioane de dolari pentru emanciparea populațiilor indigene și afro-columbiene din America Centrală.
Opt milioane de dolari pentru a face șoarecii transgender.
32 de milioane de dolari pentru o operațiune de propagandă de stânga în Moldova.
10 milioane de dolari pentru circumcizia masculină în Mozambic. 20 de milioane de dolari pentru Sesame Street arabă în Orientul Mijlociu”, a afirmat Trump în discursul său.
Precizăm că în acest moment, finanțările USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, înființată de John F. Kennedy în 1961, la apogeul Războiului Rece pentru a contracara influența sovietică în lume) sunt suspendate pe o perioadă de 90 de zile, potrivit unei decizii a administrației Trump.
În ultimii ani însă, mai ales după invazia rusească din Ucraina, Moldova a primit, prin intermediul USAID, fonduri substanțiale.
Potrivit Ziarului de Gardă care citează surse publice, cel mai important program USAID în R. Moldova, anunțat în 2022, după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, este programul Securitatea Energetică a R. Moldova, în valoare de 300 de milioane de dolari, ce include construcția liniei aeriene de înaltă tensiune Gutinaș-Strășeni, între România și R. Moldova (s-a făcut deja studiu de fezabilitate, de mediu și social), procurarea unui sistem ultramodern de stocare a energiei în baterii cu o capacitate de 75 MW, alături de motoare cu ardere internă de 22 MW (s-a lansat prima etapă a licitației), întărirea capacităților Moldelectrica, asistența pentru crearea companiei de stat „Energocom” și a Ministerului Energiei.
Pe locul doi după volumul finanțării se situează Programul Tehnologiile Viitorului, cel mai mare proiect în sectorul inovării și digitalizării din R. Moldova, în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, ingineriei, industriei ușoare, industriilor creative și digital media, pentru care USAID a anunțat o susținere de aproximativ 60 de milioane de dolari SUA.
Pe locul trei este domeniul agriculturii, pentru care USAID a anunțat finanțări de aproximativ 50 de milioane de dolari SUA – pentru sporirea calității și siguranței produselor agricole, facilitarea accesului acestora pe piețele din Europa și Asia și crearea noilor locuri de muncă în zonele rurale. Mai multe detalii AICI