Thursday, Apr 10, 2025
Actualitate Internă Focus

Au luptat la Nistru pentru salvarea valorilor naționale românești. Veteranii basarabeni ai războiului ruso-moldovean din 1992 ar putea beneficia din partea României de drepturi similare celor acordate veteranilor de război din dreapta Prutului

Au luptat la Nistru pentru salvarea valorilor naționale românești. Veteranii basarabeni ai războiului ruso-moldovean din 1992 ar putea beneficia din partea României de drepturi similare celor acordate veteranilor de război din dreapta Prutului

Veteranii basarabeni ai războiului ruso-moldovean din 1992, adică eroii care au luptat la Nistru pentru salvarea valorilor naționale românești, ar putea fi recunoscuți drept veterani de război români de către România. 

Recunoașterea statutului de veterani de război români le-ar oferi eroilor basarabeni posibilitatea de a beneficia de drepturi similare celor acordate veteranilor de război din dreapta Prutului, inclusiv acces la pensii militare de stat românești, care sunt mult mai onorabile decât cele oferite de cel de-al doilea stat românesc, R.Moldova. 

Subiectul a fost discutat în cadrul unei vizite la București, efectuată de trei lideri ai asociațiilor de profil, alături de reprezentantul PSD România în R.Moldova. La întrevederile care au avut loc miercuri 26 martie, au participat Radu Prisac, Alexandru Cimbriciuc și Nicolae Gârbu, în calitate de reprezentanți ai foștilor combatanți basarabeni. Potrivit reprezentantului PSD în R.Moldova, întâlnirile au avut loc la Ministerul român al Apărării și la Parlamentul României, fiind “foarte productive”, scrie ziua.md.

“Am prezentat o viziune asupra unui proiect de lege, care prevede integrarea veteranilor care au luptat pentru Independența Republicii Moldova, în 1992, în corpul veteranilor din România, care au participat la diverse teatre de operații, astfel încât să beneficieze, de rând cu veteranii din România, de facilitățile pe care le acordă statul român, inclusiv servicii de sănătate și tratament recuperator gratuit, alocații și alte beneficii specifice”, a precizat PSD România în R.Moldova. 

În acest sens, veteranii din R.Moldova au elaborat și un proiect de lege care vine să modifice Legea Veteranilor 168 / 2020 (pl-x 264/2019), adăugându-se un amendament special pentru combatanții basarabeni cu următorul text: “Inclusiv participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.”

Eroii războiului moldo-rus de pe Nistru: “Ne putem Reunifica cu România!”

În mesajul transmis de militarii veterani din R.Moldova, Unirea celor două state românești este inevitabilă și trebuie accelerată inclusiv prin unificarea legislativă: “În viziunea noastră, a Veteranilor de război ruso-moldovenesc din 1992 și astăzi când societatea noastră se îndreaptă într-o singură direcție și această direcție este cea europeană, acolo unde ne putem reunifica cu România, noi ne propunem să purcedem la mult așteptata asimilare legislativă a statutului de Veteran de război” – detalii AICI

Șanse mari pentru veteranii care dețin și cetățenia română

Din numărul total al veteranilor eroi al războiului moldo-rus de pe Nistru, circa 800 dintre aceștia dețin și cetățenia română. În cazul unei aprobări legislative, care nu ar putea să nu țină cont de realitățile actuale, precum și de Constituția României, există o probabilitate mare ca măcar acei veterani basarabeni care dețin cetățenia română sau sunt în curs de a și-o redobândi, vor putea fi echivalați ca veterani de război români.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.