Serviciul de Informații Externe (SIE) al Ucrainei anunță că Rusia și-a intensificat operațiunile hibride împotriva Republicii Moldova, în ajunul summitului RM-UE. Campania este coordonată de prim-vicepreședintele Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kirienko, responsabil de dinamitarea integrării europene a R. Moldova și de promovarea forțelor pro-ruse, având ca sarcină formarea un guvern pro-rus la Chișinău.
Potrivit sursei citate, operațiunile regimului de la Kremlin acoperă mai multe domenii, printre care:
Manipulare media - rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” distribuie videoclipuri false, camuflate ca produse ale unor importante instituții media europene precum „Deutsche Welle”, „Spiegel”, „Euronews” sau „Business Insider”, cu scopul de a o discredita pe președinta Maia Sandu.
Presiune diplomatică - pe 25 iunie, Moscova a acuzat doi moldoveni de spionaj, refuzându-le accesul consular. Ministerul de Externe de la Chișinău a respins acuzațiile ca fiind nefondate și motivate politic.
Crearea de riscuri de securitate - sub pretextul unui campionat de kickboxing, sportivi ruși și belaruși cu experiență militară au încercat să intre în Chișinău. 195 de persoane au fost refuzate la intrare, iar alte 176 nu au fost admise la bordul zborurilor.
Chișinăul găzduiește summitul Moldova – Uniunea Europeană. Evenimentul „subliniază importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE”
Pe 4 iulie 2025, începând cu ora 17:00, la Reședința de Stat din Chișinău va avea loc primul summit Moldova – Uniunea Europeană, găzduit de Președinta Maia Sandu.
Uniunea Europeană va fi reprezentată de Președintele Consiliului European, António Costa, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La summit vor participa președintele parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean, reflectând angajamentul comun al tuturor instituțiilor statului pentru realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană.
„Organizarea acestui eveniment la Chișinău marchează o nouă etapă în parcursul nostru european. Astfel de reuniuni bilaterale au loc doar cu parteneri de importanță strategică sau cu țări candidate, precum Ucraina și statele din Balcanii de Vest. Desfășurarea summit-ului confirmă nu doar recunoașterea pașilor pe care i-am întreprins, ci și angajamentul politic solid al Uniunii Europene pentru viitorul european al țării noastre.
În cadrul discuțiilor vor fi abordate subiectele legate de procesul de aderare, atât în ceea ce privește evoluțiile de până acum, cât și etapele următoare în acest proces. Totodată, liderii vor discuta despre extinderea legăturilor economice și cooperării în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agendă va fi și Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde euro, adoptat recent de Comisia Europeană. Acest plan este un pachet ambițios de investiții prin care Uniunea Europeană sprijină modernizarea economiei și creșterea nivelului de trai al cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Președinției R. Moldova.
„Summitul reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE”, afirmă Consiliul Uniunii Europene, într-un comunicat.
„Acesta va permite UE să își reafirme sprijinul politic și financiar puternic pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, pentru eforturile sale de reformă legate de UE și pentru sectoare importante precum energia, precum și pentru abordarea amenințărilor hibride.
Liderii UE își vor reitera, de asemenea, angajamentul de neclintit față de suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova, în special având în vedere consecințele actuale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și ale atacurilor hibride continue ale Rusiei împotriva Republicii Moldova”, se mai arată în comunicatul instituției europene.