Tuesday, May 14, 2024
Actualitate Internă

DEZVĂLUIRE: În plin război al Rusiei, pe teritoriul R.Moldova funcționează 4 uzine militare RUSEȘTI care produc componente pentru rachetele S-22 și S-59, dar și motoare pentru avioane de vânătoare MIG! Autoritățile de la Chișinău trebuie să clarifice dacă aceste uzine au sau nu autorizații de export

DEZVĂLUIRE: În plin război al Rusiei, pe teritoriul R.Moldova funcționează 4 uzine militare RUSEȘTI care produc componente pentru rachetele S-22 și S-59, dar și motoare pentru avioane de vânătoare MIG! Autoritățile de la Chișinău trebuie să clarifice dacă aceste uzine au sau nu autorizații de export

Pe teritoriul R.Moldova funcționează nu mai puțin de patru uzine militare rusești, în plin război al rușilor împotriva Ucrainei, a dezvăluit miercuri președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, potrivit ZiarulNațional.md.

Într-o conferință de presă, liderul CUB a solicitat autorităților R.Moldova să instituie un regim special de control asupra acestor uzine.

„Mulți nu cunosc, dar în acest moment pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești – ‹Topaz› din Chișinău, ‹Aspa› din Orhei, ‹Bendeski mașino-stroitelinîi zavod› și ‹Pribor› de la Tighina. Aceste uzine produc componente pentru rachete rusești S-22, S-59, iar unele proiectează mașini speciale pentru prelucrarea paletelor pentru motoare de avioane și compresoare, stații de preparare a electroliților, generatoare de impuls, sisteme de control automate, piese de precizie, prelucrarea metalelor, propulsoare electrice etc. Uzina ‹Aspa› din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc ‹Krasnîi okteabri›, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”, a dezvăluit Igor Munteanu.

Deși autoritățile susțin că acestor uzine nu li s-au eliberat autorizații de export, fostul ambasador spune că are temeiuri să pună la îndoială statistica oficială, pentru că aceste uzine au funcționat tot timpul, inclusiv în 2022.

Jurnaliștii ZiarulNațional.md menționează că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, R. Moldova a exportat în Federația Rusă, pe parcursul lunilor ianuarie - noiembrie 2022, mărfuri în sumă de 179 103 milioane de dolari.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.