Într-un interviu pentru Digi24, vicepreședintele Parlamentului R.Moldova, Mihai Popșoi, a explicat de ce își dorește Federația Rusă un guvern-marionetă la Chișinău, opinând că planurile și intențiile Moscovei vor eșua chiar dacă unele politici ale Kremlinului au un număr destul de mare de suporteri la Chișinău.
„Pentru a înfige un cuțit în spate Ucrainei, pentru a utiliza Republica Moldova ca un cap de pod, așa cum încearcă să utilizeze Belarusul. Oricât ar încerca Federația Rusă, Kremlinul să întoarcă această voință democratică a cetățenilor Republicii Moldova, nu le va reuși. Probabil încearcă să vulnerabilizeze Ucraina din toate părțile, geografic vorbind. S-ar putea ca „strategii” de la Moscova, având în vedere umilința pe care trăiesc zi de zi în Ucraina, să-și dorească o extindere a conflictului, deschiderea de noi fronturi”, a precizat Popșoi.
„Intențiile Kremlinului de a ajunge pe cale terestră în Republica Moldova sunt un scenariu din ce în ce mai puțin plauzibil, datorită marelui sacrificiu al poportului ucrainean, dar riscurile se mențin, și nu e vorba de dorința Kremlinului, care este clară”, a mai spus Popșoi, adăugând că, din păcate numărul celor care susțin politica Moscovei este în R.Moldova încă destul de mare.
„Cu regret, există, și este un număr relativ mare, dar în ușoară scădere. Este rezultatul celor 30 de ani de neglijență a autorităților de la Chișinău în ceea ce privește securitatea informațională, în ceea ce privește securitatea energetică. Vulnerabilitatea majoră acum în R. Moldova, nu este o amenințare militară directă din partea Mosovei, decât este o amenințare, sau vulnerabilitate din perspectiva armei energetice și a creșterii colosale a facturilor. Această vulnerabilitate încearcă să o exploateze agenții Mosovei din Republica Moldova, care au trădat interesul național și au promovat interesul îngust de partid, care rămâne legat de Kremlin”, a opinat politicianul.
În privința neutralității R.Moldova despre care s-a tot discutat în ulima vreme, vicepreședintele Parlamentului a precizat că aceasta pare în prezent mai degrabă o iluzie a securității pentru că „statutul de neutralitate a fost inclus în constituția din 1994 cu un singur gând – de a forța într-un fel sau altul mâna Moscovei de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, și munițiile, care vedem că după 30 de ani sunt tot acolo”.
„Această dezbatere publică despre securitate, despre neutralitate a lipsit cu desăvârșire în Republica Moldova în cei 30 de ani, și acum vrem să deschidem spațiul pentru această dezbatere”, a mai spus Popșoi. SURSA: DIGI24