Actualitate Internă

Îndreptarea unei imense nedreptăți istorice: PAS, proiect de lege ce vizează înlocuirea în Constituție a sintagmei "limba moldovenească" cu "Limba Română". Jurnalist: Adoptarea legii ar fi "o reparație științifică", respectiv "un imens pas înainte în ceea ce privește clarificarea identității naționale"

Îndreptarea unei imense nedreptăți istorice: PAS, proiect de lege ce vizează înlocuirea în Constituție a sintagmei "limba moldovenească" cu "Limba Română". Jurnalist: Adoptarea legii ar fi "o reparație științifică", respectiv "un imens pas înainte în ceea ce privește clarificarea identității naționale"

Mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat în Parlament un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor R.Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma "limba moldovenească" să fie substituită cu "limba română". 

Potrivit documentului, care urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, sintagmele "limba de stat", "limba oficială" și "limba maternă", la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu "limba română", la forma gramaticală corespunzătoare.

"Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale", se arată în document.

În proiect este prevăzut că Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional "Registrul de stat al actelor juridice" operarea modificărilor referitoare la limba de stat în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova.

De asemenea, în Codul muncii și în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma "limba noastră" urmează a fi înlocuită cu "limba română".

Proiectul de lege în cauză, destinat să corecteze o nedreptate istorică, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției.

Jurnalistul Cristi Tabără a reliefat, într-o postare pe Facebook, că, în cazul în care proiectul de lege ar fi adoptat, s-ar produce "o reparație științifică" și, totodată, "ar fi un imens pas înainte în ceea ce privește clarificarea identității naționale a locuitorilor moldoveni din stânga Prutului".

"DISPARE LIMBA 'MOLDOVENEASCĂ'?

Deputaţi ai Partidului 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS) au înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma 'limba moldovenească' să fie înlocuită cu 'limba română'.

Dacă proiectul ar fi votat, s-ar produce în primul rând o reparație științifică, fiindcă nu există, filologic vorbind, o asemenea limbă, în ciuda eforturilor din perioada ocupației rusești în stânga Prutului de a specula cele două denumiri date de-a lungul timpului limbii vorbite în vechea Moldovă istorică: moldovenească sau română.

În al doilea rând, ar fi un imens pas înainte în clarificarea identității naționale a locuitorilor moldoveni din stânga Prutului, cărora propaganda rusească le-a inoculat insistent și eficient ideea că ei sunt altceva decât românii.  

Actul istoric al Unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești din 1859 a fost prezentat ca o românizare a moldovenilor din dreapta Prutului. În același timp, cei din stânga, ocupați de Rusia țaristă încă din 1812, erau îndoctrinați că ei sunt moldovenii autentici, în ciuda rusificării lor agresive, ale cărei urme și efecte geopolitice se văd și astăzi.  

Să sperăm că PAS, care deține majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova, va vota acest proiect fără a manifesta reticențe. În cazul în care ar cădea la vot, fisura nu ar fi nicăieri altundeva decât în sânul PAS. Răspunderea cade, astfel, pe actualul partid de guvernământ, fiindcă amestecul AUR în viața partidelor pro românești din Republica Moldova s-a soldat cu eliminarea lor totală din parlament. Între timp a devenit evident de ce și ce rol joacă AUR", a precizat Cristi Tabără. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.