Actualitate Internă

Nicolae Negru: ”Nu e ciudat că, deși Eminescu sau Creangă, scriitorii noștri naționali, au scris în română, că, deși toți scriitorii noștri clasici și contemporani au scris în română, noi trebuie să ne mândrim că vorbim ‹limba moldovenească›?”

Nicolae Negru: ”Nu e ciudat că, deși Eminescu sau Creangă, scriitorii noștri naționali, au scris în română, că, deși toți scriitorii noștri clasici și contemporani au scris în română, noi trebuie să ne mândrim că vorbim ‹limba moldovenească›?”

Scriitorul și publicistul Nicolae Negru subliniază, în cel mai recent editorial publicat în ZiarulNațional.md, una dintre marile abominații ale Rusiei genocidare: rușii susțin că limba ucraineană nu ar exista, că de fapt ucrainenii ar vorbi în limba rusă, în timp ce insistă, de câteva decenii, că așa-zisa ”limbă moldovenească”, în care NU scrie nimeni, ar fi independentă de Limba Română. Asta în timp ce scriitorii considerați naționali de basarabeni – Mihai Eminescu și Ion Creangă – au vorbit și au scris în limba română, fiind înmormântați în România. 

Vă prezentăm o parte din comentariile lui Nicolae Negru: 

”Pentru Putin, limba ucraineană, în care scria Șevcenko sau Lesya Ukrainca, nu există, e aceeași limbă rusă, în schimb „limba moldovenească” în care nu scrie nimeni „este independentă de limba română”. Timp de peste 40 de ani ni s-a spus, ni s-a dictat, de fapt, lucrul acesta. Nu e ciudat că, deși Eminescu sau Creangă, scriitorii noștri naționali, au scris în română, că, deși toți scriitorii noștri clasici și contemporani au scris în română, noi trebuie să ne mândrim că vorbim „limba moldovenească”? Chiar zilele trecute, Maria Zaharova, declara, din partea MID, că, renunțând la „limba moldovenească”, Maia Sandu renunță la „limba maternă”.

Pe ce mizează Lavrov și Zaharova, de ce mint în continuare cu atâta cinism, reprezentanții statului rus riscând să producă hohote de râs? Cu certitudine, ei nu mizează pe oamenii inteligenți, auditoriul lor e altul. Căzând pe un teren arid din punct de vedere intelectual, sămânța minciunii lor prinde rădăcini. Peste patruzeci de ani, în perioada ocupației sovietice, Moscova a încercat să-i facă pe moldoveni să urască România și românii, adică să ne urâm pe noi înșine, și a reușit într-o măsură oarecare, suficientă pentru a ne ține pe loc, în două bărci geopolitice, pentru a oscila între est și vest, ca măgarul lui Buridan între două căpițe de fân. „Sunt moldovean/moldoveancă și vorbesc limba moldovenească”, scriu „patrioții” noștri... rusește. Ar fi întrucâtva explicabil, dacă cineva dintre ei ar scrie pentru bani, ca un Țîrdea, dar dacă chiar crede așa? Ignoranții sunt ținta mincinoșilor. Cei pentru care un Eminescu, un Vieru, un Coșeriu sunt autorități mai mici decât un Voronin, un Stati sau un Țîrdea... De aceea, e imposibil să discuți cu ei. E cum ai discuta cu Lavrov. Nu ne rămâne decât să râdem de ei”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.