Actualitate Internă

Mărul, miezul dulce al globului moldovenesc

Mărul, miezul dulce al globului moldovenesc

Una dintre cele mai cinice farse cu care jonglează politicienii ce se succed în spirala de impostură si imbecilitate a conducerii republicii de lângă Moldova, este... mărul. 

Bun, aromat, înnobilat de munca grea și riscurile unor oameni onești, mărul este, din nefericire, și fructul otrăvit al demagogiei politice pruto-nistrene.

De 30 de ani politicienii nu obosesc să rezolve problema mărului moldovenesc. Îi găsesc piețe, le pierd, se crăcesc cu compromisuri pe la toate cancelariile lumii, numai ca să le dea mărul să îl guste. Vin la guvernare pro-rușii, îl vând la muscali, pleacă pro-rușii, îl "realizează" în Europa sau aiurea. Și tot așa de trei decenii, mai scurt, au activitate dom'le. În economia republicii nu se mai face nimic, tot Universul gravitează în jurul nu al globului, dar al mărului moldovenesc. 

Investițiile străine în Moldova sunt sub 50 de dolari pe cap de locuitor anual, nu se produce nimic cu valoare adăugată mare, dar, încurajați de guvernările a trei decade, est-prutenii știu precis că mărul îi va salva de sărăcie. Poate și cu pic de ajutor de la nucă, struguri, vin și prună, dar tot cu mărul ca erou. Presa exultă la fiecare coș cu mere vândut, crestat mediatic pe răbojul succeselor politice, iar suporterii guvernării cad de acord că "iată, acum ceva se face pentru oameni".

Ieșim un pic din suprarealismul pruto-nistrean, luăm creionul chimic de contabil sovietic și socotim să vedem dacă e drept că fructul păcatului primordial este și un panaceu al sărăciei basarabene. Potrivit statisticilor oficiale, rm produce, pe cca 60.000 de ha, în total, 500.000 de tone de mere. Pentru că nu vrem să îi supărăm pe frații noștri frumoși și optimiști, în tot calculul acesta vom apela doar la scenarii ideale. Fără grindină, fără boli, fără dăunători. Numai pomi cu crengile lăsate sub greutatea fructelor.

Deci, presupunem că toate cele 500.000 de tone se vând. Nu oricum, dar pe piața cea mai largă la buzunar, cea europeană. Cu un preț de 250 de euro la tonă, prefăcându-ne că nu știm că polonezii au pe stoc o cantitate dublă cu 180-200 €/tonă de care nu pot scăpa nici ei.Se fac 125 de milioane de euro. Începem să scădem cheltuielile, obligatoriu păstrându-ne optimismul. De dragul fraților... 

În varianta super senină, cu un câștig de 100%, ai băgat un leu, dar ai scos doi, după cheltuieli cu întreținerea livezii, stropit, curățat, mână de lucru, tehnică, combustibil, curent pentru camere frigorifice, ce-o mai fi, rămân 65 de milioane. Ok, m-ați prins, iar am rotunjit cu 2,5 de milioane de euro în sus, dar contează banii când vorbim de ai noștri? 

Din suma asta statul ia impozit de 25%. Adică, 16,25 milioane. Ok, a mai câștigat din TVA taxe pe combustibili, impozite pe salarii, pentru că vorbim de republica de lângă Moldova, acolo unde știm, totul se face pe față, oficial, fără șmecherii. Și pentru că azi sunt generos, zic hai, încă 10 milioane din cele 60 cheltuite de fermieri. Bun, scuipăm pe mina creionului să fie albastră situația și vedem cu ce am rămas.

Deci, statul are 26,25 milioane de euro pentru buget. Își va putea permite să investească pentru tine anul ăsta, scumpul meu frățior, colosala sumă de 10 euro. Sănătatea, drumurile, educația ta vor înflori susținute cu 10 firfirici comunitari anual de mărul.md... 

Hai, să vedem la fermier. Ăsta sigur a făcut o căruță de bani, doar l-am lăsat cu 65 de milioane de euro. Să vedem, poate iese mai bine dacă nu scuipăm pe mina creionului. 

Deci, o fermă medie are 20 de ha. Pentru că noi, românii, le-am mai făcut o reformă agrară în anii '20 și i-am împroprietărit mai mult decât pe cei din restul provinciilor basarabene, putem să fim darnici din nou și zicem 25 de ha. Deci, 75.000 de hectare, suprafața cultivată cu meri în rm împărțit la 25 de ha, fac 3000 de fermieri. 

Aici aveeeeem... tobele, vă rog, cu toată indulgența posibilă, un venit anual net de 21.666 €. Adică să muncești ca robul un an de zile pe 25 de ha, să îți asumi riscuri, să... pentru 1800 și mărunțiș lunar? Păi, banii ăștia îi faci lucrând ceva lejer în UE, fără să te ia cu junghi la pitpalac când apar nori negri de grindină, când nu plouă la timp, când dă înghețul în aprilie, când nu știi cui o să le vinzi, când...

Dar clasa politică se ocupă de mere. Și presa scrie despre mere. Întreaga UE s-a mobilizat să vă facă pe plac și să vă cumpere merele, India s-a băgat și ea la mere. Ăștia sunt mulți și la ei merele sunt ca pentru noi bananele. Sigur, vă vor salva de sărăcie și veți trăi curând ca în Șvițaria. Vrei un măr? E moldovenesc, cel mai bun!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.