Actualitate Internă

Parlamentul R.Moldova a urmat exemplul Parlamentului României și a votat o declarație prin care condamnă Holodomorul. Genocidul săvârșit de Rusia în perioada 1932-1933

Parlamentul R.Moldova a urmat exemplul Parlamentului României și a votat o declarație prin care condamnă Holodomorul. Genocidul săvârșit de Rusia în perioada 1932-1933

Parlamentul R.Moldova condamnă Marea Înfometare din anii 1932-1933 din Ucraina, cunoscută ca „Holodomor”, după ce Parlamentul României a dat curs unui demers similar. Inițiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, aparține unui grup de deputați PAS și a fost votată de 54 de parlamentari.

Prin această Declarație, Legislativul își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul tragediei din perioada 1932-1933, când peste șapte milioane de ucraineni au murit din cauza politicilor inumane de înfometare, promovate în acea vreme de URSS, transmite Agora.md.

„Represiunile politice de proporții împotriva țăranilor ucraineni prin provocarea artificială a foametei au reprezentat măsuri de teroare conștientă, realizată de regimul totalitar sovietic atât împotriva țăranilor ca proprietari de pământ și întreprinzători independenți, cât și împotriva temeliilor sociale, a tradițiilor, a culturii și a spiritualității naționale ale ucrainenilor”, se menționează în Declarația adoptată de Parlament. 

Documentul stipulează expres că regimul totalitar bolșevic din URSS se face responsabil de actul de genocid premeditat împotriva poporului ucrainean în urma aplicării politicii de Holodomor, când, ”potrivit datelor istorice, în fiecare zi mureau câte 28.000 de ucraineni”

„Aceeași politică criminală, în scopul colectivizării forțate și nimicirii celor cu demnitate și spirit de stăpân al pământului și al propriei sorți, a fost aplicată de ‹eliberatori› și asupra populației Basarabiei în anii 1946-1947, când sute de mii de familii de țărani din fosta RSSM și-au pierdut viața, au fost aduși la canibalism în urma foametei organizate de regimul sovietic”, a menționat unul dintre autorii Declarației, deputatul Oazu Nantoi.

Deputații deplâng victimele acestei tragedii fără egal în istoria poporului ucrainean și fac apel către toate parlamentele lumii și către instituțiile internaționale să își manifeste solidaritatea cu Ucraina și să dea o apreciere corectă tragediei din perioada 1932-1933. 

Holodomorul a fost recunoscut drept un act de genocid și a fost condamnat de 64 de state membre ale ONU, de statele membre ale OSCE și de către UNESCO.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.