Actualitate Internă

The Daily Beast: Iubitorii de Putin din R.Moldova doresc ca Rusia să le invadeze țara. Cum așteaptă așa-zisa Găgăuzia extinderea războiului genocidar rusesc

The Daily Beast: Iubitorii de Putin din R.Moldova doresc ca Rusia să le invadeze țara. Cum așteaptă așa-zisa Găgăuzia extinderea războiului genocidar rusesc

Jurnalista Anna Nemtsova de la The Daily Beast le-a dedicat un articol iubitorilor de Putin, dictatură și război din R.Moldova, după ce a efectuat o vizită în așa-zisa Găgăuzie. Vă prezentăm mai jos reportajul scris de jurnalistă în urma periplului basarabean. 

”Comrat, Găgăuzia, Republica Moldova - La cafeneaua ‹Augusto›, unde patru profesori se întâlneau la o cafea, se auzea muzică pop rusă. Aceștia discutau despre cele mai recente titluri de pe prima pagină a ziarelor din țară: inflația galopantă, recentele amenințări cu bombă asupra clădirilor publice și atacurile rusești asupra orașului ucrainean Odesa, care se află la doar trei ore de mers cu mașina.

Dar când au ajuns la cea mai mare știre care a apărut în Republica Moldova în ultimele săptămâni - că țara ar putea fi următoarea țintă a Rusiei după Ucraina - profesorii păreau mai mult entuziasmați decât îngroziți de această perspectivă. "Ar fi grozav!", a declarat una dintre profesoare, Anzhela, în vârstă de 36 de ani, pentru The Daily Beast. "Poate că atunci gazul rusesc va fi mai ieftin pentru noi".

Uniunea Europeană a acordat Moldovei, o țară cu 2,6 milioane de locuitori, statutul de candidat la UE în iunie anul trecut. Dar cu cât Moldova se aliniază mai mult la Vest, cu atât mai periculos regiunile pro-ruse precum Găgăuzia bolborosesc de idei separatiste. Asta în condițiile în care principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Solovyev, a anunțat în direct la televiziune că planul Rusiei în sudul Ucrainei este de a "ajunge în Transnistria", teritoriul separatist al Republicii Moldovei.

"Dacă Rusia ne atacă, ce vom face? Vom trimite armata să ne apere cu sapa?", a avertizat președintele moldovean Maia Sandu. "Nu vrem să ne implicăm în război, dar este o realitate pentru care trebuie să fim pregătiți".

Cel mai influent lider al mișcării pro-Rusia din țară este fostul președinte și autointitulat lider al opoziției, Igor Dodon, un om atât de loial lui Vladimir Putin încât și-a câștigat porecle precum "mini-meul lui Putin" și "preșul țarului". În calitate de președinte, a mers atât de departe încât a spus că Republica Moldova are nevoie de un "patriot" ca Vladimir Putin. Liderul rus, pe de altă parte, pare perfect conștient de afinitatea lui Dodon față de el: odată a sugerat public că politicianul moldovean este bufonul său personal.

Dodon, care a pierdut în fața lui Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, a fost un apărător fervent al agendei Kremlinului încă din primele zile ale războiului din Ucraina. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Victoriei din 9 mai în Rusia, el a organizat proteste împotriva interzicerii oficiale a panglicii Sfântul Gheorghe, un simbol negru și portocaliu al armatei ruse, precum și a literelor Z și V, pe care președintele Sandu le-a descris ca fiind simboluri ale războiului și ale agresiunii în Ucraina. În acea zi, Dodon și cel puțin alte câteva sute de politicieni, inclusiv o duzină de parlamentari, s-au împodobit cu panglicile interzise și au mărșăluit spre Memorialul Victoriei și parcul Flacăra Eternă din capitala Republicii Moldova, Chișinău, alături de alte mii de manifestanți.

Câteva săptămâni mai târziu, un tribunal moldovean l-a arestat pe Dodon sub acuzația de înaltă trădare și corupție. Dar chiar și acum, aflat în arest la domiciliu, Dodon continuă să posteze declarații pro-ruse și anti-Sandu către cei care îl urmăresc masiv pe Telegram. "Partidul de guvernământ nu își merită mandatul și trebuie să fie răsturnat, pentru a organiza alegeri anticipate și a reveni la o viață normală și la o dezvoltare economică stabilă în Republica Moldova", a scris el printre altele. Postările sale i-au determinat pe susținătorii lui Dodon să protesteze în piața centrală a orașului, unde sute de persoane au continuat să se adune pentru a cere schimbarea, cu scandări precum "Sandu afară! Moldova vrea o viață nouă!".

În Găgăuzia, autoritățile locale amenință acum pe președintele Sandu cu un ultimatum. "Am fost împotriva integrării în Uniunea Europeană, așa că zilele trecute am trimis un memento foarte clar autorităților noastre că, dacă vor permite Moldovei să se integreze în UE și își vor pierde independența, vom apela la țările prietene pentru dreptate, inclusiv la Turcia și Rusia", a declarat un deputatul găgăuz. "Bineînțeles că simpatizăm cu Rusia, îl vedem pe Putin ca pe un lider puternic și Transnistria simpatizează cu el. Nu ar dura mult timp pentru a începe o mișcare de protest și a o răsturna pe Sandu. Poporul nostru vrea să se alăture Rusiei, dar în aceleași condiții ca în Uniunea Sovietică, ca un membru egal".

Leiciu este un fan al lui Putin, în ciuda războiului feroce de peste un an de zile care a distrus zeci de orașe ucrainene și a ucis mii de civili. "Majoritatea moldovenilor îl plac pe Putin mai mult decât pe toți ceilalți lideri post-sovietici, deoarece este puternic, câștigă, este mai ușor pentru oameni să înțeleagă ce vrea", a declarat Leichu. "Problemele noastre recente cu Rusia au început după ce președintele Sandu a decis să nu călătorească la Moscova și să se întâlnească cu Putin. Inflația este deja de 32%, iar Sandu nu reușește să explice publicului nostru de ce viața fără Rusia și ca aliat al Uniunii Europene ar fi mai bună".

Înapoi la cafeneaua ‹Augusto›, profesorii au avut o justificare mult mai simplă pentru îmbrățișarea Rusiei și a lui Vladimir Putin. Ei se plângeau de veniturile mici și de faptul că nu înțelegeau cum ar putea beneficia ei personal de pe urma politicii pro-occidentale.

"Vorbim limba rusă, predăm la școală în limba rusă, toți avem rude în Rusia, în timp ce sub acest guvern avem deja o inflație de 30%, mai mult decât în Ucraina devastată de război. Salariile noastre sunt o nebunie!", a declarat pentru The Daily Beast cea mai în vârstă dintre profesoarele din grup, Tatiana, în vârstă de 62 de ani. "Dacă Putin preia conducerea, vom avea o viață decentă" – sursa AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.