Actualitate Internă

”Republica Moldova trebuie să se unească cu România pentru a scăpa de Rusia”, spune fostul spion american James L. Olson

”Republica Moldova trebuie să se unească cu România pentru a scăpa de Rusia”, spune fostul spion american James L. Olson

James Olson, fostul șef al Contrainformațiilor din CIA, a apreciat că cea mai bună soluție pentru Moldova să scape de sub influența ar fi unirea cu România. James Olson, un fost ofițer de rang înalt al CIA, a afirmat, într-un interviu pentru Adevărul, că Moldova este într-o situație de mare risc din cauza expansionismului lui Putin, situație din care ar ieși cel mai bine prin unirea cu România, care i-ar asigura protecția necesară.

”Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko. Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc. Rușii i-au spus deja președintei Maia Sandu că dacă Moldova se va uni cu România sau se va alătura NATO poate avea aceeași soartă ca Ucraina. Însă planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina. Însă în mod cert planul pe termen lung al lui Putin include încercuirea Ucrainei. Și asta înseamnă clar că Putin vrea Moldova”, a opinat Olson în legătură cu situația actuală a Republicii Moldova.

Întrebat care ar fi soluția optimă pentru ieșirea Moldovei din sfera de influență a Rusiei, Olson a răspuns: „Cred că cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție. Iar dacă Moldova ar face parte din România ar fi automat membru NATO. Sunt însă îngrijorat dacă Republica Moldova ar încerca să se alăture NATO de una singură. Pentru că acest lucru ar fi foarte provocator pentru ruși și i-ar îndemna cumva la un atac asupra Moldovei. Și cred că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Și sper că unirea Moldovei cu România se va întâmpla.”

James L. Olson a activat timp de trei decenii ca ofițer în cadrul CIA, cu misiuni la Moscova, Viena, Paris și Ciudad de Mexico, ajungând să conducă departamentul de contrainformații al Agenției. În momentul de față predă la The Bush School of Government&Public Service din cadrul Texas A&M University. Olson a publica două cărți privind experiențele sale ca ofițer CIA: „Fair Play: The Moral Dilemmas of Spying” (2006) și „To Catch a Spy: The Art of Counterintelligence” (2021).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.