Actualitate Internă

AVERTISMENTUL unui lider al găgăuzilor care luptă în Ucraina împotriva rușilor: ”Urmează turbulențe în Găgăuzia! Rusia a pus la cale un joc cu mai multe mișcări care a avut un succes de 100%”. Cauze și efecte

AVERTISMENTUL unui lider al găgăuzilor care luptă în Ucraina împotriva rușilor: ”Urmează turbulențe în Găgăuzia! Rusia a pus la cale un joc cu mai multe mișcări care a avut un succes de 100%”. Cauze și efecte

Ivan Kapsamun, jurnalist ucrainean de origine găgăuză și analist politic al nokta.md, care se află în prezent pe unul dintre fronturile ucrainene, a analizat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei și evenimentele legate de acestea. În opinia sa, situația abia începe să ia amploare.

Ivan Kapsamun, un găgăuz din satul ucrainean Vinogradovca, care locuiește și muncește la Kiev și care în prezent este mobilizat pe front, a publicat o postare pe pagina sa de Facebook. În opinia sa, găgăuzii din Republica Moldova s-au aflat într-un impas ca urmare a alegerii unui candidat pro-rus la conducerea regiunii.

Cum s-a putut întâmpla așa ceva în cadrul politic și geografic al unei țări care, măcar oficial, își susține orientarea europeană? Iată concluziile lui Ivan Kapsamun:

1.Cultura politică scăzută a clasei guvernamentale și a alegătorilor din regiune. Acest lucru a facilitat munca pentru actorii interni și externi - tehnologi politici experimentați (unii spun că din Ucraina) cu finanțare nelimitată trebuiau doar să organizeze activitatea cu competență și să atragtă și să-i cumpere pe localnici. Deja fostul lider Irina Vlah, cu sprijinul formal al candidatului Dmitrii Croitor (care, în realitatea actuală, ar fi fost cea mai bună opțiune), și-a jucat de fapt rolul și a contribuit la rezultatul actual. Ultima reacție a lui Vlah la evenimente este o dovadă în acest sens, potrivit lui Kapsamun (foto jos).

2. Moscova a organizat un "joc cu mai multe mișcări" care a fost realizat 100%. Acest lucru înseamnă că regiunea continuă să se afle sub controlul politic, informațional și mental al Rusiei. S-ar părea că enclava găgăuză, înghesuită geografic de Republica Moldova și Ucraina, state care aspiră la aderarea în cadrul structurilor euro-atlantice, ar trebui să limiteze posibilitățile Kremlinului, mai ales în condiții de război și de slăbire a acestuia, dar nu - deja în turul doi Moscova a avut candidații "săi" (Eugenia Guțul din partea Partidului "Șor" și Grigori Uzun din partea socialiștilor). A câștigat prima - se pare că oligarhul fugar, care furase un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, avea mai mult cash, opinează Kapsamun. 

3. Chișinăul NU a învățat, de-a lungul anilor, să coopereze în mod competent cu regiunea. Da, este dificil, dar necesar, dacă se dorește ca interesele statului să fie luate în considerare. Rarele incursiuni în autonomie nu vor rezolva problema. Cu atât mai mult cu cât ocazional se afirmă că autonomia nu și-a justificat existența și, prin urmare, instrumentele sale ar trebui limitate sau desființate cu totul. Abordarea poate fi următoarea - cooperarea cu reprezentanții Găgăuziei, care apără interesele autonomiei în cadrul statului și a orientării sale pro-europene. Astfel de actori există - ei au nevoie de sprijin. Avem nevoie de igienă informațională și de muncă în regiune. Pe de altă parte, toate manifestările pro-rusești care subminează capacitățile Găgăuziei însăși și ale statalității trebuie reprimate cu înverșunare. Ochii sunt acum ațintiți asupra Chișinăului, așteptând să vadă dacă vor înghiți din nou ceea ce s-a întâmplat cu alegerile din Găgăuzia.

4. Ucraina, spre deosebire de perioadele precedente, monitorizează activ situația din regiunea Bugeac și este bine orientată spre evoluțiile locale, de asemenea, cooperează activ cu partea moldovenească, dar Kievul încă nu are nicio influență asupra proceselor. Ținând cont de populația de găgăuzi ucraineni din satele adiacente autonomiei găgăuze, precum și de situația globală de securitate din regiune, implicarea Kievului în scena locală ar trebui să fie în creștere, prognozează jurnalistul.

5. Turcia, activă ca întotdeauna în aspect socio-economic, este încă slabă în ceea ce privește influența politică și mediatică în Găgăuzia, consideră Ivan. Este adevărat că în Turcia au loc alegeri, ceea ce înseamnă că Ankara este ocupată cu ea însăși, scrie el.

Pornind de la concluziile de mai sus, autorul conchide că în viitorul apropiat se așteaptă turbulențe în Găgăuzia: Moscova va "balansa" situația, actorii locali își vor juca rolurile, iar autoritățile moldovenești vor fi nevoite să reacționeze, scrie jurnalistul.

Amintim că pe 14 mai, în Găgăuzia a avut loc al doilea tur de scrutin pentru funcția de bașcan. Potrivit rezultatelor anunțate de CEC din Găgăuzia, candidatul Partidului "Șor", Eugenia Guțul, a obținut cele mai multe voturi. Poliția a semnalat nereguli în campania electorală a acestui candidat, iar Centrul Național Anticorupție a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la listele electorale ale CEC Găgăuzia. Pe 16 mai, seara târziu, listele au fost ridicate de către ofițerii CNA pentru a fi verificate. Acest lucru a provocat un val de indignare nu doar în rândul susținătorilor Partidului Șor și a alegătorilor care au votat pentru Guțul, dar și în rândul reprezentanților autorităților găgăuze - a fost convocată o ședință de urgență a Adunării Naționale a Găgăuziei. CNA a declarat că motivul perchezițiilor a fost o suspiciune rezonabilă că pe listele electorale au fost incluse persoane decedate, precum și persoane care locuiesc în străinătate și votează în numele lor. În același timp, CNA a precizat că este vorba de o anchetă privind un caz penal de finanțare ilegală a campaniei electorale și de cumpărarea alegătorilor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.