Actualitate Internă

Se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor organizate de Rusia genocidară împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord

Se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor organizate de Rusia genocidară împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord

Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale unioniștilor basarabeni, doamna Ana Guțu amintește, pe Facebook, faptul că se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor organizate de regimul comunist împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord. Vă prezentăm comentariile doamnei Ana Guțu: 

”Se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor, organizate de regimul comunist împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord. 

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, NKVD-ul sovietic a organizat operațiunea de deportare a circa 30.000 de români din Basarabia şi Bucovina de Nord. Oamenii au fost ridicați din casele lor în toiul nopții și deportaţi în Siberia, Kazahstan şi alte regiuni ale imperiului sovietic. 

Echipele NKVD mergeau prin sate, băteau în ușile şi geamurile oamenilor și le spuneau că au 15 minute la dispoziție ca să se pregătească. Fiecare deportat avea voie să-și ia cu el maximum 10 kilograme de efecte personale. Oamenii erau apoi încărcați în camioane și în căruțe, după care erau duși în gări. Acolo, capii de familie și tinerii de peste 18 ani erau separați de femei, copii și bătrâni.

În fiecare vagon au fost înghesuiți între 70 și 100 de oameni. Fiecare deportat primea zilnic doar 200 de grame de apă, pentru băut și pentru igiena personală, iar oamenii erau hrăniţi cu peşte sărat. Ei au călătorit în astfel de condiţii, pe o căldură infernală, timp de două-trei săptămâni. La fiecare oprire, din vagoane erau scoase trupurile celor care muriseră din cauza condițiilor inumane. Bărbații în putere erau deportați în lagăre de muncă forțată, faimosul Gulag, unde erau supuși unui regim de exterminare, a cărui duritate poate fi comparată cu cea din lagărele naziste. Mulți basarabeni au ajuns să muncească în minele din Munții Ural, unde mai mult de 80 % dintre ei au pierit”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.