Actualitate Internă

Basarabia noastră, 15 iunie 1989: întoarcerea Acasă a alfabetului latin și a Limbii Române. Revoluția poeților. A mai rămas un singur pas: UNIREA cu România

Basarabia noastră, 15 iunie 1989: întoarcerea Acasă a alfabetului latin și a Limbii Române. Revoluția poeților. A mai rămas un singur pas: UNIREA cu România

Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale unioniștilor basarabeni, doamna Ana Guțu punctează, pe Facebook, un moment esențial în istoria Basarabiei – 15 iunie 1989, ziua în care săptămânalul ”Literatura și Arta” a fost tipărit, în sfârșit, în limba română. Momentul a reprezentat întoarcerea Acasă a alfabetului latin și a Limbii Române. 

Podul.md vă prezintă comentariile Anei Guțu: 

”La 15 iunie 1989, exact când se împlineau 100 de ani de la trecerea în eternitate a poetului român Mihai Eminescu, la Chișinău, grație revoluției poeților, care au deșteptat masele populare în dorința lor de emancipare națională prin revenirea la limba română, apărea săptămânalul ‹Literatura și Arta› în limba română (foto jos).

 Chipul lui Eminescu domnea cu demnitate pe prima pagină a hebdomadarului, anunțând profetic revenirea veșmântului latin pe meleagurile basarabene. 

Azi, la 134 de ani de la dispariția lui Mihai Eminescu, în Republica Moldova, după 34 de ani de educație în limba română, mai e nevoie să insistăm asupra zicerii poetului nostru: Suntem români și punctum”. #numaiUnirea

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.