Actualitate Internă

VIDEO. Ce șanse are Lilian Carp la Primăria Chișinău, condusă de rusofilul Ceban, deghizat în proeuropean și finanțat inclusiv de PSD și PNL / Analistul Anatol Țăranu: „PAS este în scădere și nu există garanții că vicepreședintele PAS ar putea să ajungă în turul doi”

VIDEO. Ce șanse are Lilian Carp la Primăria Chișinău, condusă de rusofilul Ceban, deghizat în proeuropean și finanțat inclusiv de PSD și PNL / Analistul Anatol Țăranu: „PAS este în scădere și nu există garanții că vicepreședintele PAS ar putea să ajungă în turul doi”

Deputatul Lilian Carp, vicepreședinte al PAS, ar fi cea mai bună candidatură din partea Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al municipiului Chișinău, însă nu există nicio certitudine că acesta ar putea să ajungă în turul doi. Garanția ar fi o candidatură unică din partea partidelor proeuropene, a opinat comentatorului politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Eu cred că Lilian Carp este una dintre cele mai bune candidaturi din partea PAS, poate cea mai bună. Uitându-mă la potențialii candidați din partea PAS, nici nu știu cine ar putea să concureze cu Lilian Carp. Carp se asociază cu ideea unionistă, ceea ce îi deschide un culoar spre electoratul unionist de la Chișinău care nu poate fi neglijat. Problema este dacă Lilian Carp va ieși în turul doi. Acum vorbim pur teoretic. Problema este că dacă ar fi existat un singur candidat din partea partidei proeuropene sau un candidat care ar fi reprezentat cea mai mare parte a partidei proeuropene asta ar fi însemnat că el cu siguranță intră în turul doi. Iar deja în turul doi ar putea să mobilizeze foarte mult. PAS este într-o scădere electorală și nu există garanții categorice că Carp ar putea să iasă în turul doi. Ar putea ca în turul doi să iasă un candidat de centru - Ceban și unul de stânga - Dodon. Garanția ar fi fost o candidatură unică a partidei proeuropene”, a arătat Țăranu.

Totodată, analistul politic a subliniat că nu este încă târziu ca partida proeuropeană din R. Moldova să înainteze o candidatură comună la alegerile locale din toamna lui 2023.



 

Vicepreședintele PAS Lilian Carp, 45 de ani, care este și deputat la al treilea mandat, a fost desemnat, recent, candidatul PAS pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. El este și președinte al Comisieii parlamentare pentru securitate națională, apărarre și ordine publică. În trecut, a fost membru al Partidului Liberal și consilier al fostului primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă, acuzat de numeroase fapte de corupție.

„Decizia vine în urma votului din cadrul Convenției Organizației Teritoriale Chișinău, care s-a întrunit ieri pentru a stabili potențialii candidați pentru primăria municipiului și primăriile din suburbii. 

În timp ce orașele europene se dezvoltă, Chișinăul devine tot mai aglomerat, mai poluat, cu spații verzi acaparate de construcții ilegale și cu o administrație locală coruptă. Avem nevoie de o transformare fundamentală, pe care o putem face doar cu sprijinul partenerilor europeni. Trebuie să punem temelia unor proiecte care vor transforma municipiul până în 2030 într-un oraș modern, confortabil – în care oamenii au parcuri și grădinițe lângă casă, un transport public calitativ și care vine la timp, o organizare bună a parcărilor, aer curat și curți amenajate”, a arătat PAS într-un comunicat.

„Pentru a dezvolta un oraș european, modern și prosper, avem nevoie de o echipă puternică de profesioniști, nu doar de oameni politici.

Voi merge în fața societății civile și experților pentru a discuta viziunea despre dezvoltare a orașului și am spus că în timpul dezbaterilor vor fi selectați oameni care vor face parte din această echipă. Sunt anumite persoane, dar trebuie să dea OK-iul public.

Noi nu ne dorim ca echipa să fie pur politică, ne dorim să fie o echipă care are experiență în procesul de administrare a anumitor probleme pe domeniile: urbanistic, infrastructură, comunal-locativă, gestionarea unei întreprinderi municipale, pentru că, din păcate, întreprinderile municipale, în mare parte, generează datorii, iar unele sunt în prag de faliment. Noi avem nevoie de oameni care au experiență în acest sens”, a precizat și Carp după desemnarea sa de către PAS.

Alegerile pentru Primăria Chișinău vor avea loc în aceastî toamnă. Ele sunt o miză deosebită de importantă nu doar pentru dezvoltarea orașului, ci și în actualul război hibrid pe care Rusia îl duce în R.Moldova. 

Bogdan Rodeanu, deputat din partea USR și vicepreședinte al Comisiei Pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlamentul României, atrage și el atenția asupra importanței confruntării politice dintre pro-europeanul Lilian Carp și actualul primar pro-rus al Chișinăului Ion Ceban, doar o „conservă” rusească promovată și finanțată inclusiv de partide din România. PODUL a relatat repetat pe această temă. Detalii mai jos

Lilian Carp „este omul care va fi candidatul întregii Moldove și nu doar al cetățenilor din Chișinău. O spun în acest fel pentru că în spatele bătăliilor din Ucraina, de ieri, s-a oficializat un alt conflict.

De data aceasta, unul politic. Odată cu lansarea acestei candidaturi.

Pe de o parte, regăsim un deputat PAS în Parlamentul Moldovei, un unionist și proeuropean de excepție, un om al valorilor lumii civilizate și al respectării libertății cetățeanului, iar pe cealaltă parte, găsim o “conservă rusească”, un primar pro rus în funcție, un aliat al susținătorilor Federației Ruse”, a scris Rodeanu într-o postare oficială pe pagina de Facebook. 

Interesul lui Rodeanu și al USR pentru candidatura lui Carp este cu atât mai mare cu cât Carp este și membru al USR. 

PODUL a scris recent despre faptul că formațiunea lansată de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțată de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, după cum arata, toamna trecută, un raport al Trezoreriei SUA.

Potrivit documentului, Departamentul de Stat al SUA susține că Igor Gudilin, fost ofițer FDB și una dintre persoanele aflate pe lista de sancțiuni a americanilor, a facilitat, în 2020, plăți cu criptovalută, cel mai probabil pentru a finanța operațiuni de influențare a alegerilor. În 2021, acesta ar fi sprijinit elaborarea unor strategii de propagandă virtuală pentru a influența electoratul moldovean la parlamentare.

Eforturile lui Gudilin și ale acoliților au eșuat, însă Departamentul de Stat al SUA susține că acum acesta, cât și echipa sa, oferă susținere unei noi mișcări politice – MAN, condusă de fostul socialist Ion Ceban.

În România, Ceban are legături apropiat cu  politicieni relevanți, în special de la PSD, printre care fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, astăzi deputat PSD și judecat în mai multe dosare de corupție, sau primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Într-o vizită pe care a efectuat-o în România la începutul acestui an, edilul Chișinăului a fost primit de către Marcel Ciolacu (președintele PSD și premier) și senatorul PSD Paul Stănescu, miniștrii Cseke Attila și Alexandru Rafila, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (fostul șef PSD al CJ Neamț, condamnat la ani grei de pușcărie și fugit în Italia), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău).

Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Radu Mihaiu (Sectorul 2), Robert Negoiță (Sectorul 3), Cristian Piedone (fost primar al Sectorului 5, acum la închisoare), Soós Zoltán (Târgul Mureș), Gabriel Pleșa (Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroşani), Florin Oancea (Deva) sunt alți primari cu care s-a întâlnit Ion Ceban, potrivit unei liste realizată de G4 Media.

Politicianul moldovean care a făcut carieră inițial în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. La rândul său a avut poziții politice pro-Putin și pro-Moscova.

După plecarea, în 2021, din formațiunea socialiștilor lui Igor Dodon, Ion Ceban a virat-o către o politică pro-românească și pro-europeană. Schimbarea de abordare a partidului pe care l-a înființat, Mișcarea Alternativa Națională, nu este crezută de către Trezorerie SUA, arată Deutsche Welle.

„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.

Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova.

Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli»”, se arată în raportul american, citat de DW AICI. 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.