Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, și-a declarat din nou „îngrijorarea” privind posibilitatea aderării Republicii Moldova la NATO, amintind autorităților moldovene despre statul de neutralitate din Constituție. Potrivit acesteia, o eventuală aderare a R. Moldova la NATO ar însemna și pierderea completă a suveranității statului. Reacția Chișinăului a venit imediat, autoritățile moldovene calificând declarațiile „false și calomnioase”, amintind Moscovei că încalcă suveranitatea R. Moldova prin menținerea trupelor militare pe teritoriul său și recomandându-i Mariei Zaharova să consulte articolul 11 din Constituția R. Moldova.
„Ne-am exprimat de multe ori poziția privind politica de extindere a NATO, în special despre atragerea Republicii Moldova în alianță, în pofida statului de neutralitate introdus în Constituție. Sper că politicienii moldoveni realizează că apropierea de NATO nu aduce doar un plus de securitate, ci implică și o pierdere completă a suveranității”, a declarat Zaharova joi, 20 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.
„În legătură cu declarațiile false și calomnioase ale reprezentantei MAE rus despre cooperarea țării noastre cu Alianța Nord-Atlantică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independenta a țării noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru”, a reacționat Ministerul moldovean de Externe (MAEIE), prin vocea purtătorului său de cuvând, Igor Zaharov.
„În același timp, menționăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în țara noastră. Subliniem faptul că la Summitul NATO de la Vilnius, din 11 iulie curent, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior”, se arată în reacția MAEIE.
„În aceeași ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său", ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, se mai arată în declarația MAEIE.