Actualitate Internă

Scriitoarea și jurnalista Doina Dabija: dacă măcar 80% dintre românii basarabeni s-ar comporta cu demnitatea doctorului care a pus-o la punct pe rusoaica șovină, rușii n-ar mai avea curajul să-i batjocorească pe români. Când noi nu ne respectăm, cum să ne respecte străinul?

Scriitoarea și jurnalista Doina Dabija: dacă măcar 80% dintre românii basarabeni s-ar comporta cu demnitatea doctorului care a pus-o la punct pe rusoaica șovină, rușii n-ar mai avea curajul să-i batjocorească pe români. Când noi nu ne respectăm, cum să ne respecte străinul?

Dacă măcar 80% dintre românii basarabeni s-ar comporta cu demnitatea doctorului care a pus-o la punct pe rusoaica șovină și nesimțită, rușii stabiliți în R.Moldova n-ar mai avea curajul să îi batjocorească pe români, ba chiar ar fi nevoiți să învețe limba română (limba oficială a R.Moldova) ca să poată trăi de azi pe mâine, punctează scriitoarea și jurnalista Doina Dabija, pe Facebook, într-un comentariu pe care vi-l prezentăm în integralitate: 

”În căutarea demnităţii

După ce doctorul de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” din Chişinău şi-a impus demnitatea naţională şi i-a reproşat unei şovine că nu cunoaşte limba română, reţelele de socializare au luat foc. Susţinători au fost mulţi, dar s-au găsit şi mulţi „deştepţi” de-ai noştri, care au afirmat că datoria medicului este să trateze pe oricine, indiferent de naţionalitate.

La prima vedere, aşa este, dar să fii doctor în ţara ta şi să fii obligat să vorbeşti într-o limbă străină, nu mi se pare corect. Mai ales când e vorba despre o persoană care trăieşte pe pământul tău de-o viaţă şi nu ştie să-ţi răspundă nici măcar la „Bună ziua”. Ca şi cum ţi-ar reproşa: „Ce cauţi în ţara mea?”

Însă vina ne aparţine, fiindcă în magazine, în piaţă, în tot felul de instituţii, la zile de naştere, nu contează unde, dacă se află vreun cetăţean rus printre noi, vorbim cu toţii ruseşte, ca nu cumva să-l jignim ori, cum spune câte vreunul: „Să ne înţeleagă, săracul”. Însă, acesta ne înţelege foarte bine şi râde de incultura şi prostia noastră, încercând să ne convingă că noi ca popor nu existăm, iar limba pe care o vorbim este una străină.

Iar obrăznicia lor nu are sfârşit, aşa cum a fost şi declaraţia poruncitoare a unei găgăuzoaice: „Dacă eu vorbesc în limba rusă, trebuie să-mi răspundeţi în limba rusă!”

Auziţi, trebuie! Fiindcă femeia, care nu-şi cunoaşte nici măcar propria limbă sau cultură, reprezentând interesele poporului rus, a fost bine instruită cum să ne intimideze şi să ne umilească. Iar ca aceasta sunt câtă frunză şi iarbă, un fel de „patrioţi”, dar nu în ţara lor, dar a noastră.

Însă, dacă măcar 80% dintre noi ne-am comporta ca acest doctor, rusul n-ar fi avut curajul să-şi bată atâta joc de noi şi să ne considere „bâdle” (bădărani), dar ne-ar fi învăţat de mult limba. Însă, dacă nu ne respectăm pe noi înşine, cum să ne respecte străinul?

Dar, vai de mama ei de demnitate! Aceasta ori o ai, ori n-o ai! Iar în acest context până şi Eminescu ne atenţionează:

„Cine-au îndrăgit străinii,

Mânca-i-ar inima câinii,

Mânca-i-ar casa pustia,

Şi neamul, nemernicia!”

Aşadar, ca să nu ne ajungă acest blestem, să-l rugăm pe Cel de Sus să ne dăruiască mai multă demnitate şi dragoste de ţară. Iar pe cei cărora nu le suntem pe plac îi îndemnăm să plece de pe pământul nostru, cu tot cu limba, muzica şi cultura lor. Fiindcă putem fi fericiţi şi fără ei”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.