,,Tiraspol și Transnistria: o regiune-fantomă pentru toată lumea, cu excepția lui Putin” – acesta este titlul unui amplu articol publicat de cunoscutul portal italian de știri sportive Retesport.it.
Articolul prefațează meciul de fotbal de mâine, 21 septembrie, dintre echipele Sheriff Tiraspol și AS Roma, din cadrul competiției Europa League. Deși ne obișnuise cu detalii legate strict de fotbal, precum istoricul meciurilor anterioare, modificările de lot sau componența echipelor, de data aceasta Retesport.it a subliniat mai mult aspectele de ordin politic, în special, problemele generate R.Moldova de către regiunea separatistă ilegală așa-zisă ”Transnistria” (o mare rușine pe obrazul Europei).
În cele ce urmează, vă prezentăm în integralitate articolul publicat de Retesport.it:
Așa-zisa Transnistria, o realitate paralelă
”A face o excursie la Tiraspol înseamnă să te scufunzi aproape într-o realitate paralelă. Între simbolistica vechii URSS (secera și ciocanul de pe steag), statuile lui Lenin și alfabetul chirilic, întoarcerea este demnă de un film de la mijlocul anilor 1980. Orașul care o va găzdui pe AS Roma pentru primul său meci european în deplasare – fără fani după sancțiunile UEFA de după Budapesta – se află în regiunea Transnistria, o mică entitate separatistă nerecunoscută de ONU, al cărui nume oficial este ‹Republica Moldovenească Nistreană›.
Lumea rusă
Autoproclamată și ‹independentă› de guvernul moldovean nou format și de capitala Chișinău, în 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, Transnistria și jumătatea sa de milion de locuitori se simt mult mai aproape de Rusia (singurul stat care îi recunoaște și îi sprijină) decât de restul Europei și al lumii. Dar mai este ceva. Sentimentul nostalgic față de vechea Uniune Sovietică este atât de adânc înrădăcinată aici încât, la doi pași de bustul lui Lenin, sunt expuse portretele a doi vechi militanți bolșevici, Ștefan Zdanovici și Aleksej Zarev. Zdanovici a fost un luptător în războiul civil, în timp ce Zarev, în timpul revoluției din 1905, a participat la revolta de pe nava de război Potemkin. Ambii s-au născut în Transnistria și au ‹luptat› pentru drepturile muncitorilor și țăranilor de aici.
Holdingul Sheriff, fondat de doi KGB-iși de top
De la tradiție la modernitate, însă, pasul nu este unul uriaș. În centrul Tiraspolului se află o clădire foarte modernă, cu sute de camere de luat vederi. O arhitectură aseptică, esențială. Ceea ce contează este conținutul clădirii. Este sediul central al Sheriff, un holding extrem de puternic, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde (jumătate din PIB-ul întregii Republici Moldova), fondat de doi foști exponenți ai KGB-ului (despre care se spune că sunt asociații lui Vladimir Putin, având în vedere desfășurarea a aproape 2.000 de soldați ruși pentru a proteja această fâșie îngustă de pământ, la doi pași de actuala zonă de război dintre Ucraina și Rusia).
Criptomonedele transnistrene – un experiment embrionar al Rusiei
Într-o perioadă scurtă de timp, Sheriff a acaparat mai multe poziții în cadrul Transnistriei, stabilind un monopol comercial de facto în întreaga regiune. De la comerțul cu petrol la piața construcțiilor, de la distribuția de alimente cu supermarketurile sale la publicații (televiziune și presă scrisă). Ca simbol, o stea de șerif. Astăzi, noua afacere de aici este orientată spre criptomonedă, probabil un experiment embrionar și atent al Moscovei.
Viktor Gușan. Și caracatița lui
În Transinistria și la Tiraspol există un nume cu o mare putere și rezonanță – Viktor Gușan: creatorul și fondatorul imperiului care astăzi controlează și echipa de fotbal Sheriff, asigurând gestionarea economică, structurile, și un departament de scouting la cel mai înalt nivel, dar și o ascensiune consecventă în fotbalul moldovenesc și internațional, așa cum a subliniat în această dimineață la microfoanele noastre antrenorul italian al lui Sheriff, Roberto Bordin. Cea mai înaltă performanță? Învingerea echipei Real Madrid la spanioli acasă, adică pe deținătoarea Ligii Campionilor din acel an – 2021. O performanță care a adus în lumina reflectoarelor un brand până acum necunoscut de majoritatea oamenilor.
Lângă războiul rusesc
Cu câteva luni în urmă, UEFA impusese sistarea meciurilor europene la Tiraspol din cauza apropierii extreme de zonele aflate în război. Orașul se află, de fapt, la aproximativ 90 de kilometri de orașul ucrainean Odesa, care a fost și a rămas o țintă obișnuită a rachetelor rusești. În acest sezon însă, Sheriff a primit permisiunea de a reveni pentru a juca meciurile europene de acasă pe stadionul său. Roma va rămâne peste noapte la Tiraspol și se va întoarce la Roma vineri dimineață, după un zbor direct la Chișinău”.