Actualitate Internă

Unionistul Lilian Carp (PAS) este interzis în Rusia. El candidează împotriva rusofilulului Ivan Ceban la Primăria Chișinău, dar cu șanse foarte mici / Un analist avertizează că Moscova va interveni în alegerile din luna noiembrie

Unionistul Lilian Carp (PAS) este interzis în Rusia. El candidează împotriva rusofilulului Ivan Ceban la Primăria Chișinău, dar cu șanse foarte mici / Un analist avertizează că Moscova va interveni în alegerile din luna noiembrie

Radio Europa Liberă realizează un portret corect și amănunțit candidatului PAS la Primăria Chișinău, deputatul Lilian Carp, membru al PAS, partidul aflat la guvernare, și al USR din România.

Politician aflat la cel de-al treilea mandat de deputat, Carp este categoric un unionist autentic, nu de conjunctură, dar șansele candidatului PAS sunt însă foarte mici. Sondajele recente indică faptul că peste 60% dintre respondenți l-ar vota tot pe actualul edil, Ion Ceban fost Ivan, rusofil apropiat de partidele politice aflate la guvernare în România, PNL și PSD, în vreme ce pentru candidatul PAS ar vota doar 6,6%. Procentul nehotărâților rămâne însă destul de mare – în jur de 20%.

Alegerile pentru Primăria Chișinău vor avea loc la 5 noiembrie și sunt o miză deosebită de importantă nu doar pentru dezvoltarea orașului, ci și în actualul război hibrid pe care Rusia îl duce în R.Moldova.

Lilian Carp are 45 de ani și este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova. Este unionist, opinie pe care și-a păstrat-o de-a lungul activității sale parlamentare. Este co-autor al unui proiect de lege privind „Declarația de Unire” a R. Moldova cu România din 2018, ulterior declarat nul, arată Europa Liberă.

În luna aprilie a acestui an, Lilian Carp a fost inclus pe lista cu oficiali din R. Moldova cărora le este interzis accesul în Rusia. Măsura a venit ca urmare a unor declarații „anti-ruse” de la Chișinău, potrivit Moscovei.

În opinia sa, el a fost inclus pe lista respectivă pentru că este unul dintre semnatarii legii prin care s-au introdus modificări la Codul Penal privind acțiunile de separatism. Liderii regiunii transnistrene, susținuți de Rusia, au criticat noile prevederi.

În calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Carp a criticat Rusia pentru invazia la scară largă asupra Ucrainei.

„Am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism pe care le face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei”, a spus Carp după ce a primit interdicția de a intra pe teritoriul Rusiei, numind regimul lui Putin un „regim criminal”.

Parlamentarul Lilian Carp este și autorul inițiativei de a interzice folosirea „panglicii Sfântului Gheorghe” și altor simboluri care ar promova agresiunea rusească în Ucraina.

Federația Rusă va încerca să se implice în procesele electorale din Rep. Moldova pentru că Moscova și-a dorit mereu să aibă un anumit control asupra deciziilor politice de la Chișinău prin intermediul actorilor politici care îi sunt loiali, este de părere analistul politic Ion Tăbârță. Chiar dacă actualele autorități ale Rep. Moldova încearcă să limiteze influența  rusă în procesele electorale este greu de presupus că această ingerință a Federației Ruse va dispărea în totalitate, a declarat Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Federația Rusă niciodată nu a încetat și va încerca în continuare să se implice în procesele politice și electorale din Rep. Moldova. Nu este o noutate acest lucru nici pentru Rep. Moldova, nici pentru alte state foste republice sovietice. Federația Rusă s-a implicat în procesele politice electorale chiar și în state din afara spațiului post sovietic. Totodată, trebuie să recunoaștem că actualele autorități încearcă să limiteze influența Federației Ruse în procesele electorale politice din Rep. Moldova. Important este ca această imixtiune a Federației Ruse să fie limitată, ca într-un final implicarea Moscovei să nu fie decisivă în formarea noului raport politic din Rep. Moldova. Nu trebuie să credem că Federația Rusă nu se va implica și în alegerile locale (...). Se va implica și desigur că în mod special în localitățile importante cu greutate politico-electorală, cum ar fi Chișinăul”, a declarat Ion Tăbârță.

Și președinta Maia Sandu a declarat recent într-un interviu pentru France 24 că după încercările eșuate de a răsturna puterea de la Chișinău prin intermediul unor grupări corupte, Rusia încearcă acum alte forme de interferență, implicându-se în procesele electorale din R. Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.