Ana Guțu, fostă deputată în Parlamentul R. Moldova, a publicat un video pe platforma Tik Tok în care atrage atenția în contextul noului război care a izbucnit, cel dintre Israel și organizația teroristă Hamas, asupra necesității, inclusiv din rațiuni de securitate, a Unirii Republicii Moldova cu România. Ana Guțu avertizează că Unirea reprezintă singura cale pentru R. Moldova, în condițiile în care semnalele la nivel global nu sunt deloc optimiste, fosta parlamentară punctând în acest sens că "cel de-al doilea război, care a izbucnit în Israel, este un fel de demarare a celui de-al treilea război mondial sub o altă formă".
De asemenea, Ana Guțu precizează că regimurile teroriste de la Moscova și Teheran sunt direct responsabile pentru atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului.
Redăm concluziile trasate de Ana Guțu:
- Ceea ce m-a făcut să public acest video este, desigur, izbucnirea celui de-al doilea război, mă refer la atacul masiv cu rachete al Palestinei împotriva Israelului, luarea de ostatici omorârea civililor, victimele care s-au iscat în mijlocul populației evreiești. Acest atac a avut loc în plin sabat. Știți foarte bine că este ziua de odihnă a evreilor. Pentru noi această veste este foarte proastă. Personal mă solidarizez cu Israelul, fiindcă Hamas este recunoscută drept o organizație teroristă. Unicul stat care nu recunoaște Hamas drept o organizație teroristă e Rusia. Acest atac neașteptat a mirat întreaga comunitate internațională, inclusiv țările arabe și inclusiv Libanul, țară vecină cu Israelul. Toți se întreabă acum dacă Libanul va ataca Israelul. Știm că Libanul a salutat acest atac al Hamasului. Știm că la Beirut (capitala Libanului - n.red.) se află Hezbollah, o altă grupare considerată teroristă, dar nu a anunțat dacă se va implica în acest conflict. Rămâne să vedem ce se va întâmpla și cu Iranul, fiindcă acest atac al Hamasului cu siguranță a fost susținut de Iran și, totodată, recunoaștem în toate aceste circumstanțe mâna Rusiei. Rusia este un stat terorist, e un stat dictatorial și ați putut să observați că Rusia ține legăturile cu statele care sunt considerate dictatoriale și autocrate. Vizita în Rusia a liderului din Coreea de Nord, legăturile pe care le are Putin și cu președintele Iranului sunt elemente care dau de înțeles că Rusia este implicată în toate aceste scenarii militariste și dorește să sustragă atenția comunității internaționale, mai cu seama a Statelor Unite, de la ceea ce se petrece în Ucraina. Medvedev, care este considerat paiața Kremlinului, a și declarat în această dimineață că Statele Unite ar trebui să se concentreze pe ceea ce se petrece și se va petrece în Israel, respectiv să lase în pace teatrul de război din Ucraina.
- Putem să presupunem sau putem să numim acest al doilea război, care a izbucnit în Israel, că este un fel de demarare a celui de-al treilea război mondial sub o altă formă, când conflictele militare izbucnesc în diferite colțuri ale lumii. Vedem ce s-a întâmplat în Azerbaidjan. Azerbaidjanul a utilizat și el forța militară pentru a-și rezolva problema teritorială. Și se observă cu ochiul neînarmat că la ora actuală, războiul și reglarea de conturi între țări de pe picior de forță cu utilizarea armamentului, respectiv această abordare războinică a luat locul diplomației internaționale. Este un scenariu foarte periculos atunci când izbucnesc mai multe puncte fierbinți pe glob. În cazul dat vedem că a ieșit la suprafață eternul conflict între arabi și evrei în Orientul Mijlociu. Acest conflict e alimentat de secole. (...) S-a transformat într-un conflict permanent, care ba mocnește, ba izbucnește și, din păcate, uite că s-a reaprins. Iar acest scenariu seamănă din ce în ce mai mult cu războiul dintre Palestina și Israel din 1973.
- Care este rolul sau locul Republicii Moldova în acest joc de cărți periculos? Desigur că pentru noi e o veste foarte proastă, fiindcă fiind axată pe parcursul său de integrare europeană, acum Republica Moldova, dincolo de războiul din regiune, va avea de-a face și cu o reașezare a atitudinilor țărilor puternice, mă refer la Statele Unite ale Americii și, desigur, la Uniunea Europeană vizavi de ceea ce se petrece în Orientul Mijlociu. Țineți minte, vă rog, salvarea noastră este să fim împreună cu țara, adică Unirea cât mai grabnică a Republicii Moldova cu România până în frontiera controlată administrativ pe Nistru. Aceasta este unica soluție viabilă acceptabilă, plauzibilă. Vorbim în primul rând de securitate, pentru a ne regăsi într-un spațiu securitar adecvat, iar astfel să fim protejați de toate scenariile care urmează să vină și, credeți-mă, că nu sunt prognoze foarte optimiste. Desigur că ne dorim pace, dar această pace întârzie a fi instaurată la început de secol XXI, când imperiul rus a declanșat și a aruncat în aer tot sistemul de drept internațional și eforturile de secole ale oamenilor de cultură și știință în direcția construirii unei lumi fără războaie.