Deși e infractor fugar, fiind condamnat definitiv la 15 ani de închisoare (detalii AICI), și se află, împreună cu o serie de apropiați, pe lista de sancțiuni a SUA împotriva Rusiei (detalii AICI), în timp ce fostul său partid (care-i purta titulatura omonimă) a fost scos în afara legii (detalii AICI), oligarhul pro-rus Ilan Șor (personajul care a coordonat furtul miliardului) încă reprezintă un pericol de proporții pentru stabilitatea Republicii Moldova. De reținut că toate proiectele sale (politice sau nu) vizează, în principal, destabilizarea teritoriilor din stânga Prutului, fiind o emanație a serviciilor secrete rusești.
Trebuie spus că, deși autoritățile din Republica Moldova au luat o serie de măsuri salutare împotriva lui Șor, de multe ori acestea se arată ineficiente, tocmai datorită tehnicilor subversive puse în scenă de oligarh (via Rusia), ceea ce face ca instituțiile îndrituite să fie depășite de situație. Finalmente, justiția l-a condamnat definitiv pe Șor, a fost ținta unor percheziții aplicate și partidul i-a fost interzis dar, cu toate acestea, iată că rămâne destul de prezent în spațiul dintre Prut și Nistru. Iar efectele persistenței sale pot fi dintre cele mai negative.
Partidele lui Șor
Pericolul reprezentat de Ilan Șor e complex și rămâne împachetat în diverse forme, cea mai predilectă legendare fiind cea politică, după modelul fostului partid ȘOR. Încă de la începutul anului, când era previzibil că vehiculul principal va fi scos în afara legii, ”pentru finanțări ilicite și acționare în interesele unui stat străin”, oligarhul a început să lanseze diverse grupări politice, unele asumate, altele neasumate. Scopul acestora a fost fie să acopere finanțările ilegale ale așa-ziselor ”proteste” îndreptate împotriva guvernării pro-europene, pe care le-a plătit în mod reprobabil, cu banii Moscovei, în centrul Chișinăului sau prin alte zone ale țării, fie pentru a-și asigura noi vehicule în vederea alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale, cu scopul de a le cauza probleme pro-europenilor. Atât anchetele autorităților cât și cele ale presei au dezvăluit și au demonstrat schemele ilegale ce funcționau, cu bani rusești, în spatele așa-ziselor ”proteste” anti-guvernamentale. De asemenea, autoritățile și presa au explicat faptul că Șor a coordonat, în februarie 2023, un veritabil scenariu de destabilizare a Republicii Moldova – detalii AICI și AICI.
Semn că au loc mutări de trupe, numai în prima jumătate a anului, PSRM a pierdut 4 deputați, aceștia înregimentându-se în grupări aflate pe orbita lui Ilan Șor. Primul (Gaik Vartanean) a părăsit partidul chiar de la sfârșitul anului trecut, ulterior intrând în ”Mișcarea Alternativa Națională”, gruparea lansată de Ivan Ceban, primarul rusofil al Chișinăului. Să nu uităm că Ceban (un produs al lui Voronin, Dodon și al serviciilor secrete rusești) joacă pe aceeași partitură cu Șor – edilul poate acționa legal, la vedere, în timp ce Șor, fugar și condamnat, lucrează prin intermediul interpușilor și a diverselor constructe subversive.
În martie anul acesta, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit și ei PSRM, alăturându-se ”Mișcării Pentru Popor”, grupare înființată de Partidul ȘOR pentru a-și camufla cheltuielile pompate în protestele anti-guvernamentale din întreaga țară. Nu a fost deloc o coincidență faptul că, în momentul plecării celor doi, mâna dreaptă a lui Șor, deputata Marina Tauber, a anunțat că 10 primari PSRM-iști din diferite localități s-au alăturat Mișcării pentru Popor. În aprilie, cei doi deputați anunțau că intenționează să înființeze un nou partid care să pledeze pentru apropierea de Federația Rusă. Cu toate acestea, în foarte scurt timp, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au intrat într-o grupare pro-rusă deja existentă – „Renaștere - Возрождение”. Condus de Serghei Mișin, partidul făcea parte din Mișcarea Pentru Popor, alături de fostul partid ȘOR, partidul ”Acasă Construim Europa” (PACE) și Uniunea Centristă. Mai mult, Mișin și Tauber au fost în spatele a noi așa-zise ”proeteste” neguvernamentale – în fapt, tentative evidente de destabilizare a Republicii Moldova (un exemplu AICI). E bine de știut că partidulețul Renașterea a fost constituit în 2012, Vadim Mișin fiind printre fondatorii ce părăsiseră Partidul Comunist, ulterior frâiele fiind preluate de fiul său, Serghei.
La 21 mai, Partidului ”Renașterea” s-au alăturat încă doi deputați socialiști – Vasile Bolea (foto sus) și Alexandr Suhodolski. Important de reținut că, înainte cu două zile, cei doi se întâlniseră cu Ilan Șor în Israel, fapt ce arată cât se poate de clar cum își mișcă infractorul trupele de la distanță, stand la adăpost de brațul legii. Conflictul dintre Bolea și colegii de la vârful PSRM a început după ce acesta a nesocotit decizia partidului de a-l susține pe Grigori Uzun la alegerile din Găgăuzia, sprijinindu-l în schimb pe Victor Petrov. În cel de-al doilea tur, Petrov a susținut-o pe Evghenia Guțul, candidata lui Ilan Șor, care avea să-l învingă pe Uzun. E relevant de reținut că vizita lui Bolea și Suhodolski la Șor a fost efectuată cu numai câteva zile ca juudecătorii Curții de Apel Comrat să îi valideze viztoria Evgheniei Guțul. Cazul e paradigmatic pentru modul în care Șor coordonează și păpușează diverse acțiuni.
Declinul PSRM și ascensiunea lui Șor
Hemoragia PSRM e explicabilă pe fundalul slăbirii formațiunii și a declinului lui Igor Dodon, socialiștii văzând că Moscova pariază mulți bani pe Șor, de asemenea investind masiv și în Ivan Ceban – cel mai important pion politic al Rusiei în Republica Moldova. Analistul politic Igor Boțan remarca faptul că „electoratul pro-rus se reorientează spre Partidul Șor, care face un fel de damping pe piața politică, momeală, dar care nu are un program viabil pe viitor, din cauza incertitudinii regimului Putin” (detalii AICI). Odată scos în afara legii partidul ȘOR, electoratul acestuia a migrat spre celelelate grupări păstorite de oligarh prin interpuși, mulți șoriști regăsindu-se și printre susținătorii lui Ivan Ceban, ceea ce ne certifică din nou și din nou că avem de-a face cu aceiași rusofili care joacă pe o partitură a serviciilor secrete rusești.
Cazul Găgăuziei
De-a lungul ultimului an, Ilan Șor a mutat decisiv în Găgăuzia, lărgindu-și influența și impunându-și omul – pe Evghenia Guțul (foto sus, alături de stăpânul ei) – în funcția de bașcan, a cărei dorință exprimată public în repetate rânduri a fost aceea de a facilita o cât mai mare apropiere de Rusia. Practic, pe fundalul degringoladei PSRM, Șor a acaparat diverse zone de influență pe care le folosește în continuare, în cele mai subversive maniere.
Vlah, iepurele lui Ceban. Și marele pericol
Ilan Șor nu este deloc străin de planurile Rusiei de a o transforma pe fosta bașcană Irina Vlah (care a început să fie măsurată în sondaje) în candidată la prezidențiale, pentru a o contracandida pe Maia Sandu din postura de iepure al lui Ivan Ceban (foto sus), dacă acesta din urmă va câștiga la un scor bun Primăria Chișinăului iar Kremlinul se va hotărî să-l erijeze în rol de prezidențiabil. Atenție: într-un astfel de scenariu, este foarte posibil ca, în pofida neînțelegerilor reale și a celor aparente, tot ce au Șor, Dodon și Voronin să se unească în spatele lui Ceban, dacă Kremlinul va decide asta.
Ce se întâmplă la Bălți
Deloc de neglijat, pericolul șorist planează mai mult ca niciodată și asupra orașului Bălți, unde oamenii oligarhului au câștigat teren important de-a lungul ultimului an. Candidata lui Șor la Primăria Bălți – am numit-o pe Victoria Șapa – a promis (detalii AICI) că, dacă va câștiga lupta pentru primărie, Marina Tauber (foto sus, mâna dreaptă a lui Șor) va fi numită viceprimar, ceea ce ar reprezenta un dezastru pe termen lung din toate punctele de vedere. Podul.md trage un semnal de alarmă în acest sens, fiind clar că pericolul ca Șor să acapareze orașul Bălți este unul major. Aceasta cu atât mai mult în condițiile absenteismului care a reprezentat întotdeauna o diminantă a alegerilor organizate la Bălți.
Basarabenii ar trebui să aibă mare grijă cu cine votează la apropiatele alegeri locale, pentru a nu-și irosi voturile pentru grupările aflate în orbita lui Ilan Șor.