Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV DOCUMENT. Separatiștii de la Tiraspol fac un pas înapoi după reacția vehementă a Chișinăului privind noile manuale de ,,istorie a Rusiei”. Așa-zisul “ministru al Educației Transnistriei” neagă că noile manuale propagandistice vor fi folosite în procesul educațional

EXCLUSIV DOCUMENT. Separatiștii de la Tiraspol fac un pas înapoi după reacția vehementă a Chișinăului privind noile manuale de ,,istorie a Rusiei”. Așa-zisul “ministru al Educației Transnistriei” neagă că noile manuale propagandistice vor fi folosite în procesul educațional

Separatiștii ruși de la Tiraspol fac un pas înapoi după reacția vehementă și tranșantă a Chișinăului, care a condamnat aducerea pe teritoriul Republicii Moldova a așa-ziselor manuale noi de “istorie a Rusiei”. Amintim că, recent, în regiunea separatistă transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, a fost adus un lot considerabil de manuale noi de “istorie a Rusiei”, reprezentând o ediție editată de ”istoricul” propagandist Vladimir Medinski. 

Aceste volume mincinoase, care nu pot fi numite “manuale școlare de istorie”, nefiind decât o sumă de teze kremlinologice care justifică invazia genocidară a Ucrainei, anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii aparținând altui stat, precum Crimeea, Herson, Zaporojie, Donbass, nu vor fi folosite în procesul educațional din regiunea transnistreană, ne asigură așa-zisa “ministră a educației” din Tiraspolul separatist, Svetlana Ivanișina. 

După ce presa din Republica Moldova și România a avertizat despre faptul că noile “manuale de istorie a Rusiei” vor fi folosite în procesul de predare în instituțiile de învățământ din regiunea separatistă (detalii AICI) ,am expediat o solicitare oficială către așa-zisul ,,minister al educației” de la Tiraspol, cerându-le explicații despre cum de este posibil ca elevii moldoveni de acolo să învețe din niște lucrări editate în Rusia, care denaturează adevărul istoric și justifică crimele de război în Ucraina. 

Răspunsul oficial (foto jos) oferit de așa-zisa “ministră a educației” din Tiraspolul separatist reprezintă un pas înapoi. Evident, acest lucru este doar temporar. 

,,Procesul educațional în instituțiile școlare de învățământ din Transnistria se realizează conform lucrărilor incluse în lista de programe și publicații educaționale (Curricula) aprobată de minister pentru anul curent. Alte manuale noi pentru disciplina/materia de învățământ ,,istorie” în Transnistria nu au fost recepționate”, se arată în răspunsul lacunar al așa-zisei “ministre a educației” de la Tiraspol.

Reiterăm însă că acest lucru este doar temporar, iar noile așa-zise manuale de istorie a Rusiei au ajuns la Tiraspol abia după 2 luni de la începerea anului școlar în regiunea separatistă necontrolată de Chișinău. Ca și în Republica Moldova, în regiunea separatistă anul școlar de învățământ debutează pe 1 septembrie. Nimeni nu le garantează autorităților de la Chișinău că separatiștii nu vor include aceste așa-zise manuale în curricula ,,națională” pentru anul viitor - 2024/2025. 

Amintim că puterea de la Chișinăul (prin Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe) a criticat dur aducerea pe teritoriul constituțional al țării a noilor pseudo-manuale de istorie a Rusiei, prin care sunt justificate crimele de război ale invadatorilor ruși în Ucraina, și anexările de teritorii străine aparținând Ucrainei – detalii AICI.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.