Editorial

De ce un român din Texas se bate pentru reunificarea cu Basarabia

De ce un român din Texas se bate pentru reunificarea cu Basarabia

Mulți cred că ești naiv dacă susții nu doar că Basarabia poate reveni la patria-mamă, România, dar acest lucru trebuie să se petreacă foarte repede. Eu sunt antreprenor și am dovedit că sunt un om pragmatic și realist, muncind pe o piață extrem de competitivă, cum este cea din SUA. Da, patriotismul are o componentă romantică, dar argumentele mele sunt realiste, iar obiectivul - realizabil.

În primul rând am să vă spun că nu cred în sondajele care susțin că majoritatea celor din Basarabia nu vor unirea. De ce? Fiindcă la absolut toate alegerile de până acum sondajele din Republica Moldova s-au dovedit a fi la o distanță uriașă față de rezultatele votului. 

În al doilea rând, resping teoriile sceptice ale celor care invocă argumente economice și ne spun că unirea cu o regiune atât de săracă – Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa - va crea probleme României. Nu este adevărat. Dimpotrivă, Basarabia oferă oportunități uriașe pentru investiții private, mai ales în agricultură și industrie. Prin Unire, deschidem piața UE pentru toate produsele agricole dintre Prut și Nistru, pentru vinurile excelente de acolo, pentru sucurile de fructe, pentru industria alimentară. Asta înseamnă exporturi, investiții străine și locuri de muncă bine plătite. 

În ceea ce privește conectarea infrastructurii, vă spun că România dispune de fonduri europene uriașe necheltuite pe care le poate folosi în acest scop. Un exemplu: pe așa-numitul Program Operațional Infrastructură Mare (cel care finanțează autostrăzi și căi ferate) sunt circa 2,8 miliarde euro care ar trebui absorbite în următoarele 13 luni. Nu vom reuși, se vor pierde cel puțin 1-1,5 miliarde euro. Avem PNRR, avem nenumărate alte programe care pot ajuta să construim drumuri, rețele electrice și căi ferate moderne în Basarabia. Deci, bani sunt. Frații români aflați la est de Prut trebuie să știe că România dispune de fonduri europene cu care se pot face investiții la care nici nu visau. 

Dacă ne-am ghida după acest criteriu – regiunile bogate nu trebuie alipite celor sărace – ar trebui să expulzăm din corpul României toată Oltenia – glumesc, desigur!

În al treilea rând, sunt convins că SUA, UE și NATO vor sprijini alipirea Basarabiei la România. De ce? Ca să nu mai avem între granița de est a NATO și Ucraina o enclavă gri, un teren de joacă al Kremlinului, inclusiv prin intermediul Transnistriei. Pe scurt, reunificarea ar însemna un uriaș câștig pentru securitatea spațiului vestic. 

De altfel, pe termen lung, Unirea este cea mai bună opțiune de securitate pentru Basarabia. Este singura opțiune viabilă în fața amenințării noului Imperiu Țarist! Există riscul uriaș al revenirii la putere, la Chișinău, a oamenilor Kremlinului, fie prin Ilan Șor, fie prin Ion Ceban, cel mai perfid agent de influență al Moscovei. Unirea, acum, în timp scurt, va elimina acest risc potențial. 

Ca să sumarizez: bani pentru realizarea Unirii sunt, iar rațiunile politice și de securitate să facem rapid acest pas sunt evidente.

Deasupra acestor argumente politico-economico-militare, avem forța morală a celor care știu că dreptatea este de partea lor. Românii de azi au o datorie morală față de înaintașii care au apărat aceste pământuri, de la Ștefan cel Mare la Ferdinand I. Basarabia este pământ românesc și ne-a fost smuls cu forța de către cotropitorii ruși/sovietici. Degeaba condamnăm pactul Ribbentrop-Molotov dacă urmările sale rămân. 

Desigur, va fi greu. Cine ar putea crede că totul va fi ușor, că vom cânta 2-3 cântece patriotice și apoi totul va intra în normalitate? Însă, trăgând linie: suprafața României va crește cu circa 15%, la fel și populația. Mai departe, ține doar de inteligența liderilor politici să valorifice aceste fapte. 

România Mare nu trebuie să fie doar o lozincă a unor demagogi populiști. România Mare poate și trebuie să fie o realitate a secolului XXI către care să privească cu respect toate națiunile.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.