R. Moldova a trecut peste toate crizele cu ajutorul României. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru RFI.RO, citat de Deschide.md, în care a punctat faptul că, dacă Bucureștiul și-ar stopa sprijinul față de Chișinău, R. Moldova și-ar pierde șansa de a rămâne parte a lumii libere, rămânând captivă în paradigma rusească.
Ajutorul oferit de România e esențial
”Toate crizele prin care am trecut am reușit să le trecem doar datorită sprijinului României. Vorbesc foarte serios. Altfel nu cred că ne-am fi descurcat. Asta se datorează implicării personale a domnului președinte Klaus Iohannis. Asta se datorează implicării Guvernului. Integrarea europeană și obținerea statutului de țară candidată. Așa cum spune domnul ministru Popescu de la Chișinău, noi simțim că avem două ministere de Externe, ministerul de Externe de la Chișinău și ministerul de Externe de la București. Interesele R.Moldova sunt promovate cu aceeași intensitate de către București, așa cum sunt promovate de către Chișinău, de către noi” a declarat șeful statului.
Niciodată nu a fost o relație mai bună între Chișinău și București
Ea a notat că nu-și poate imagina ca România să-și stopeze sprijinul, în contextul în care niciodată nu a fost o relație mai bună între Chișinău și București și nu vede cum R. Moldova s-ar descurca de una singură în această perioadă complicată.
”Sprijinul României este multidimensional. Nu știu dacă este vreun domeniu în care România nu ne sprijină. Și cu resurse pentru dezvoltare. De fiecare dată când avem o criză energetică România vine cu ajutor indiferent dacă vorbim despre electricitate, gaze sau păcură sau altceva. România ne ajută cu sprijin bugetar. România ne ajută atunci când avem criză în sistemul medical” a mai declarat Sandu, care și-a exprimat convingerea că fără această susținere R. Moldova ar deveni și mai vulnerabilă și ar pierde șansa de a rămâne parte a lumii libere.
Cu privire la subiectul dezinformării și propagandei ruse, care afectează nu doar R. Moldova, ci și România, șeful statului consideră că autoritățile de la Chișinău și cele de la București trebuie să conlucreze și la acest capitol.
Pericolul propagandei rusești
”Este adevărat că propaganda rusă merge dincolo de cea pe care o transmite de la Moscova în limba rusă și că au investit și în propagandă în limba română. Noi încercăm să luptăm. Am modificat cadrul legal pentru a pune anumite obstacole în calea propagandei și dezinformării. Încercăm să consolidăm capacitățile instituțiilor care trebuie să prevină și să combată dezinformarea. Dar e nevoie de un efort comun al Chișinăului și al Bucureștiului pentru că noi de unii singuri nu ne descurcăm. Așa cum lucrăm pe mai multe dimensiuni împreună, așa și aici trebuie să lucrăm împreună.
Cred că trebuie să ne gândim doar la modalități concrete. Așa cum lucrăm în alte domenii, să putem să lucrăm împreună și aici. Noi, de unii singuri, nu o să ne descurcăm. România ne va permite să devenim mai puternici. Un efort consolidat va fi mult mai eficient decât un efort mai mic la Chișinău” notează Maia Sandu.
Ea a mai declarat că, totuși, cea mai mare parte a propagandei și dezinformării se face în limba rusă. Asta în contextul în care sunt foarte mulți cetățeni ai R. Moldova care nu cunosc limba română și se informează doar din sursele influențate de Kremlin. Aceste pericole se acutizează și mai tare în contextul războiului din Ucraina.
”Pentru R. Moldova acest război este o amenințare la libertatea noastră, la democrația noastră și la calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică” spune președintele.
Rusia vrea o lovitură de stat la Chișinău
Șeful statului consideră că Rusia nu vrea să îi permită R. Moldova să se desprindă din sfera sa de influență și face tot posibilul pentru a răsturna Guvernul legitim de la Chișinău. Din acest motiv, a creat mai întâi artificial criza energetică, fapt care a dus la creșterea masivă a prețurilor, după care a finanțat prin interpușii săi protestele de la Chișinău.
”E clar că Moscova își dorește un guvern pro rus la Chișinău. Aceste lucruri nu sunt un secret. Sunt încercări de destabilizare a situației prin proteste plătite, prin folosirea situației energetice și a prețurilor foarte înalte la gaze, la electricitate, prin reducerea volumelor furnizate în cadrul contractului pe care îl avem cu Gazprom. E o decizie unilaterală a Gazprom, care nu are niciun motiv legal. Toate aceste elemente vin ca să submineze guvernarea pro europeană de la Chișinău” a notat șeful statului.
Sancțiunile împotriva Rusiei sunt necesare
Totuși, în ciuda acestor presiuni ale Rusiei, care și-a loializat oameni de afaceri cu probleme cu legea în R. Moldova și lideri politici corupți, Maia Sandu și-a exprimat mulțumirea față de alte state, care au impus sancțiuni acestora.
”Ne-am bucurat să vedem că cel puțin doi din marii corupți ai R. Moldova au fost incluși în lista sancțiunilor de SUA și, mai recent, de Marea Britanie. Este un pas important. Includerea lor în această listă de sancțiuni face mai dificilă folosirea banilor furați de la cetățenii R. Moldova și folosiți astăzi tot împotriva lor. Dar asta nu este suficient. E important să avem o colaborare mai bună și cu țările unde acești mari corupți sunt acum ca să putem să îi aducem în țară și să poată să se prezinte în fața justiției. E important pentru noi să recuperăm fondurile care au fost furate. Pe lupta împotriva corupției avem sprijinul Statelor Unite, avem o colaborare bună cu Franța, avem o colaborare foarte bună cu România. Sper să reușim să avansăm în colaborarea cu Marea Britanie. Dar sunt și jurisdicții mai puțin cooperante. Poate vom face un forum internațional pe subiectul recuperarea bunurilor și resurselor furate de la R. Moldova, așa încât să putem să aducem toate jurisdicțiile și să avem o discuție sinceră acolo și cu cei care ne ajută și cu cei care nu prea” a declarat Maia Sandu.
Ea a vorbit și despre Legea Magnițki, care este elaborată în prezent de autoritățile R. Moldova. Potrivit șefului statului, aceasta este un răspuns la sancțiunile impuse de SUA, pentru ca autoritățile de la Chișinău să traducă prevederile acestor măsuri punitive în legislația națională a R. Moldova. Această lege va extinde posibilitățile organelor de drept pentru a interveni și pentru a confisca averile celor sancționați, a conchis Maia Sandu.