În cadrul declarației de presă susținute, luni, la Chișinău, alături de viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, a afirmat, într-o română impecabilă, că deși Kievul este categoric pentru soluționarea pe cale pașnică, diplomatică a conflictului transnistrean în acord cu R.Moldova, va reacționa prompt la „orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace diversiuni la granița cu Ucraina”. În plus, Ucraina se angajează să acorde tot sprijinul R. Moldovei în procesul de obținere a controlului asupra unei părți din teritoriul său, dar este exclus să accepte prezența Rusiei în cadrul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean. VIDEO la finalul textului.
Oleg Serebrian a precizat că situația dosarului transnistrean este complicată și în permanentă schimbare, subliniind faptul că Ucraina este partener esențial „în procesul reglementării transnistrene” oferind un suport esențial R.Moldovei în acestă speță.
„Tiraspolul încearcă să demonstreze că R.Moldova și Ucraina ar planifica o acțiune împotriva regiunii. Vreau să subliniez că R.Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, poziție susținută și de colegii de la Kiev, că nu există niciun plan de sugrumare militară sau de altă natură a regiunii, poziție împărtășită de toți partenerii internaționali. Tot ceea ce dorim este aducere graduală a acestei regiuni în câmpul legal al R.Moldova. Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în R.Moldova. Deci orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul. Domnul ambasador Rohovei a reiterat sprijinul Ucrainei pentru această abordare a Chișinăului”, a precizat Serebrian.
„Am reiterat susținerea necondiționată a suveranității și integrității Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional. Scopul principal al procesului de reglementare transnistreană este reintegrarea R.Moldova, reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale depline asupra unei părți a teritoriului său care, prin provocări inclusiv ale statului agresor rus, s-a ajuns la ceea ce avem astăzi. (…)
În același timp, am constatat și am căzut de acord cu partenerii noștri din R. Moldova că, astăzi, acest format internațional, de fapt de jure existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici dreptul moral și nici legal de a participa la astfel de tratative. Un stat barbar care, încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru. Ucraina stă ferm pe poziție de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. E foarte bine că suntem înțeleși, suntem auziți și de alți parteneri ai noștri. Ucraina este un participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean și vom rămâne alături de colegii, aș spune de aliații noștri, în acest proces. Vom susține inițiativele Chișinăului care au drept scop reintegrarea țării. Acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng, cât și pentru cel drept, avem noi oportunități la etapa actuală – începerea tratativelor de integrare europeană. Sunt sigur și vreau să cred acest lucru că, la un moment dat, și cei de pe malul stâng al Nistrului vor înțelege viitorul și valorile acestui viitor și vor fi mult mai activi în acest proces”, a precizat ambasadorul ucrainean Păun Rohovei.
„Ucraina este pentru soluționarea acestui conflict exclusiv prin tratative. Foarte clar am menționat și la Tiraspol, și la Chișinău: Ucraina este pentru o reglementare pașnică a acestui conflict și va fi foarte promptă când cei din stânga Nistrului vor încerca unele provocări, de fapt de către cei care controlează situația – FSB-ul rus și alte servicii speciale. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, deși se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace unele diversiuni sau alte provocări la granița cu Ucraina”, a avertizat Păun Rohovei.
Diplomatul ucrainean s-a referit și la „responsabilitatea unor ucraineni” care nu locuiesc pe teritoriul Ucrainei dar cărora trebuie să le fie clar că, în afară de drepturi, au și obligații și responsabilități față de statul lor. „Dacă încalcă legea, este normal să fie trași la răspundere”, a mai spus Rohovei.
Este indubitabil că mesajul ambasadorului Rohovei l-a vizat mai ales pe așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care este și cetățean al Ucrainei, fiind bănuit de către autoritățile de la Kiev de „trădare de patrie”, „încălcarea integrității teritoriale” și „cooperarea cu statul agresor - Federația Rusă”. Ignatiev riscă până la 15 ani de închisoare sau chiar detenție pe viață, dacă va fi găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor imputate de către autoritățile de la Kiev.
Vicepremierul Oleg Serebrian și ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, E.S. Paun Rohovei
Într-o analiză despre discuțiile Chișinăului cu reprezentanții Ucrainei despre situația din așa-zisa Transnistria, Deutsche Welle arată că „în acord cu Kievul și cu alți parteneri externi, Chișinăul este determinat să închidă economic, fără Rusia, „gaura neagră” numită Transnistria, prin reintegrarea Republicii Moldova.
Primul pas a fost făcut. Noul Cod vamal al Republicii Moldova obligă companiile transnistrene să-și achite taxele vamale la Chișinău. Fără alternativă! Tot ce a putut să facă regimul separatist a fost un protest timid, cu oameni dezorientați, organizat la Tiraspol, ignorat totalmente de Chișinău. Urmează ajustarea reglementărilor fiscale de către Guvernul moldovean, astfel încât toate taxele achitate de firmele transnistrene să ajungă în bugetul național, nu în cel gestionat de regimul separatist. Rusia și regimul de la Tiraspol nu mai pot bloca acest proces atâta timp cât Ucraina rezistă pe câmpul de luptă.
Prins între ciocan și nicovală (între Chișinău și Ucraina), regimul separatist pro-rus de la Tiraspol invocă necesitatea „intensificării exercițiilor militare pe fondul tensiunilor în creștere cu Chișinăul”. (…)
Determinarea de care dă dovadă Chișinăul în ultima vreme, sentimentul de izolare în interiorul enclavei separatiste și legea votată recent de Parlamentul de la Chișinău, care incriminează separatismul, pun pe jar funcționarii care deservesc regimul separatist pro-rus de la Tiraspol. Aceștia se simt vulnerabili și sunt tot mai reticenți în a-și asuma abuzuri de dragul regimului ilegal. Mai ales după ce, pe 22 ianuarie 2024, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat-o indezirabilă și a întors-o de la aeroport pe pretinsa „președintă” a judecătoriei din Tiraspol, Anna Mamei, responsabilă de condamnarea ilegală a mai multor cetățeni moldoveni. Fiind doar cetățean al Rusiei, ea a încercat să intre în Moldova cu un „pașaport transnistrean”, nerecunoscut internațional, și a fost întoarsă chiar dacă locuiește în regiunea transnistreană.
Un alt caz care a generat panică în rândul reprezentanților structurilor de forță de la Tiraspol este legat de dosarul penal pentru răpire de persoane pe care procurorii moldoveni l-au inițiat pe 24 ianuarie 2024 pe numele securiștilor transnistreni care au răpit o jurnalistă și un cameraman de la Chișinău, în timp ce documentau jurnalistic „protestul” organizat contra Chișinăului de regimul separatist de la Tiraspol. Măsurile întreprinse de Chișinău contra abuzurilor exponenților regimului ilegal de peste Nistru îi descurajează pe reprezentanții structurilor represive separatiste să îndeplinească noi ordine abuzive în raport cu cetățenii de pe malul drept al Nistrului.
În plus, exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Republica Moldova fără notificarea prealabilă și acordul autorităților constituționale de la Chișinău, iar în următoarele luni se va umbla și la mecanismul de înmatriculare a unităților de transport (cu plăcuțe transnistrene) și de admitere în trafic a șoferilor cu permise de conducere eliberate de către structurile separatiste. Deocamdată aceste carnete de conducere pot fi preschimbate în permise moldovenești la autoritățile constituționale, dar situația se va schimba în lunile următoare”. Textul integral AICI