Actualitate Internă

VIDEO. Iurie Reniță, martorul principal în dosarul „Kuliok” care îl vizează pe rusofilul Igor Dodon, relatează cum s-a încercat intimidarea sa de către avocații inculpatului / „Dodon și-a adus vreo 150 de martori, doar pentru a obstrucționa dosarul”

VIDEO. Iurie Reniță, martorul principal în dosarul „Kuliok” care îl vizează pe rusofilul Igor Dodon, relatează cum s-a încercat intimidarea sa de către avocații inculpatului / „Dodon și-a adus vreo 150 de martori, doar pentru a obstrucționa dosarul”

Fostul deputat Iurie Reniță, principalul martor în dosarul „Kuliok” („punga neagră”), în care este vizat fostul lider prorus Igor Dodon, a precizat, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că a fost frapat de atitudinea agresivă a avocaților acestuia împotriva sa, în timpul audierilor care au avut loc recent la Curtea Supremă de Justiție.

Fostul deputat consideră că prin aceste acțiuni s-a încercat intimidarea sa.

„Am rugat completul de judecată și președintele ședinței, chiar am insistat, că în cazul în care va continua abordarea atât agresivă și impertinentă din partea avocaților, în două cazuri, inclusiv al lui Dodon, atunci va trebui să mă retrag, pentru că nu voi accepta această abordare. Apoi am revenit la un proces normal”, a declarat Iurie Reniță, fost ambasador al R.Moldova la București și NATO.

Magistrații Curții Supere de Justiție trebuie să aibă o abordare exigentă, pentru a nu permite tergiversarea dosarului, a subliniat Iurie Reniță.

„Știu că urmează și alți colegi martori pentru a prezenta probele. Dodon și-a adus vreo 150 de martori, doar pentru a obstrucționa dosarul. Urmează ca cei da la CSJ să aibă o abordare exigentă, nu una permisibilă, cum se întâmplă de obicei în dosarele respective”, a precizat Reniță.

Deși observă că reforma justiției trenează, Iurie Reniță speră ca ședințele în acest dosar să se încheie și magistrații Curții Supreme de Justiție să ia în sfârșit o decizie. Fostul deputat afirmă că ar exista suficiente probe pentru ca Igor Dodon să fie tras la răspundere. Sursa: Radio Chișinău


Iurie Reniță, 65 de ani, este cel care a transmis procurorilor imaginile cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc înmânându-i lui Igor Dodon o pungă neagră, în care se presupune că s-ar fi aflat bani, precizând că a primit respectivele imagini în cutia poștală de la Parlament.

În total, în acest dosar sunt 150 de martori, printre care foștii deputați Andrei Năstase, Alexandru Slusari, Ion Diacov, Pavel Filip, Andrian Candu și Vladimir Cebotari.

La audierile precedente, procurorii au prezentat patru filmulețe. În primele două se vede cum fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc îi dă lui Igor Dodon o pungă neagră, iar în altele două, Dodon apare spunându-i lui Plahotniuc că are nevoie de până la un milion de dolari, pentru a finanța Partidul Socialiștilor.

Fostul președinte este acuzat că, în iunie 2019, ar fi pretins și primit între 600.000 și un milion de dolari de la oligarhul Vladimir Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov. Banii ar fi fost destinați pentru cheltuielile curente ale Partidului Socialiștilor, inclusiv pentru salariile angajaților partidului.

În schimb, Dodon ar fi urmat să negocieze cu factori de decizie din Rusia condiții favorabile Partidului Democrat și personal lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între democrați și socialiști.

„Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, preciza un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Igor Dodon este acuzat de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.

Pe Iurie Reniță îl puteți citi și pe PODUL.ro"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.