Actualitate Internă

Ajutorul pe care puterea de la Chișinău îl oferă așa-zisei Transnistria asigură întreținerea Armatei a 14-a a Rusiei dar și a ”minelor” de criptovalută care susțin războiul din Ucraina și regimurile separatiste născocite de Kremlin. Acuzațiile lui Chiril Moțpan

Ajutorul pe care puterea de la Chișinău îl oferă așa-zisei Transnistria asigură întreținerea Armatei a 14-a a Rusiei dar și a ”minelor” de criptovalută care susțin războiul din Ucraina și regimurile separatiste născocite de Kremlin. Acuzațiile lui Chiril Moțpan

Fost polițist și ex-deputat, Chiril Moțpan explică, pe Facebook, că ajutorul de neconceput pe care puterea de la Chișinău îl oferă pentru industria generatoare de milioane de dolari a separatiștilor transnistreni, care altminteri ar fi în comă, reprezintă totodată și o finanțare pentru întreținerea Armatei a 14-a a Federației Ruse. 

De asemenea, gazul achitat de cetățenii din dreapta Nistrului ajută așa-numitele ”mine” de criptovalută pe care Rusia le coordonează în așa-zisa Transnistria, banii rezultați fiind pompați în războiul genocidar al Rusiei și în susținerea diverselor forme de separatism. Orice ajutor oferit Tiraspolului menține rușinoasa gaură neagră din stânga Nistrului, care semnifică principala cauză a marii corupții din R.Moldova. 

Podul.md vă prezintă în integralitate concluziile lui Chiril Moțpan: 

”Primul gând pe care l-am avut astăzi a fost că se impune o schimbăre de atitudine, la nivelul conducerii statului. Domnul Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru Reitegrare a spus, cu sinceritatea caracteristică unui om de creație și nespecifică unui diplomat, că Republica Moldova a oferit toate condițiile cerute de Tiraspol, inclusiv autorizația de Mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița pentru că Kremlinul avea în ultimul timp o retorică amenințătoare și invoca tot mai des o criză umanitară în Transnistria, ceea ce ar însemna că era gata în orice moment să pretindă că rusofilii de la Tiraspol sunt în pericol și să acționeze în consecință. 

 

Vreau să spun că domnul Serebrian este, totuși, un om curajos. Este primul demnitar de la Chișinău care a făcut publică lașitatea noastră la nivel oficial! Oferim totul regimului separatist aflat în comă, îl reanimăm, pentru că fără ajutorul Chișinăului regiunea separatistă n-ar avea șanse să supraviețuiască. Iar Krasnoselski, așa-zisul lider de la Tiraspol, joacă, din nou, pe slăbiciunea Chișinăului și acuză autoritățile moldovenești de necazurile lor, deși toate guvernările, inclusiv cea de astăzi, i-a oferit regimului separatist tot ce și-a dorit. Spre marea noastră dezamăgire, actuala guvernare a păstrat, se pare, și schemele de corupție care țin la suprafață economia tenebră a „găurii negre” din Europa.

Industria generatoare de milioane de dolari în bugetul separatist, inclusiv pentru întreținerea Armatei a 14-ea a Federației Ruse este alimentată cu gazul pe care îl achită cetățenii din dreapta Nistrului. Gazul rusesc, distribuit regimului separatist, este folosit nu doar pentru Uzina Metalurgică, dar și pentru producerea de cripto-valută, tehnica necesară în valoare de milioane de dolari fiind procurată de la offshore-ul „Goweb International”, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, și adusă la Tiraspol prin contrabandă, nu fără sprijinul politicienilor corupți din timpul altor guvernări. Cumpărător a fost Societatea pe acţiuni „Tirsteklo”, fosta fabrică de sticlă de la Tiraspol, care aparține, astăzi, unor cunoscuți oligarhi ruși. Tot oligarhilor ruși, celor de la compania Inter RAO, care au preluat în mod fraudulos Centrala electrică de la Cuciurgan, achităm și pentru energia electrică.

Și dacă tot vorbim de curaj, de ce Chișinăul nu recurge la abrogarea Hotărârilor de guvern – nr. 960/2017; nr. 1001/2001; nr. 815/2005 – care nu fac altceva decât să faciliteze și să legalizeze contrabanda prin segmentul transnistrean? 

Aceste hotărâri stabilesc o procedură simplificată de înregistrare a agenților economici din raioanele de est a Republicii Moldova la Agenția Servicii Publice. Odată înregistrați, acești agenți economici pot importa absolut orice, fără aplicarea taxelor vamale și fără aplicarea vreunor restricții (pot aduce piese uzate, bunuri expirate, medicamente interzise, etc.) Iar ulterior aceste bunuri sunt aduse, fără nicio problemă, pe malul drept al Nistrului. Taxarea mărfurilor importate de regimul de la Tiraspol ar aduce în bugetul public peste 4 miliarde de lei anual. 

Sperăm că, totuși, odată cu intrarea României în zona Schengen, lucru care se va întâmpla neapărat, vom avea o frontieră securizată iar afacerile care subminează economia și pun în pericol securitatea națională vor fi date peste cap”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.