Actualitate Internă Focus

Serghei Lavrov amenință că nu-i va lăsa pe cetățenii ruși din așa-zisa Transnistria „să fie victime ale comploturilor vestice”

Serghei Lavrov amenință că nu-i va lăsa pe cetățenii ruși din așa-zisa Transnistria „să fie victime ale comploturilor vestice”

Într-o declarație adresată Dumei de Stat, ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a afirmat, miercuri, că Rusia este pregătită pentru discuții de pace cu Ucraina, doar dacă Kievul acceptă actuala ocupare a teritoriilor din Ucraina. 

„Cu toate acestea, în absența unor oferte serioase din partea celor care ne-au declarat război și [având în vedere] faptul că nu doresc să țină cont nici de interesele noastre, nici de realitatea de pe [teren] în teritoriile [ocupate], nu va fi posibil să ne așezăm deocamdată la masa negocierilor. Nu vedem nicio astfel de opțiune”, a mai spus el.

„Occidentul duce un război hibrid împotriva tuturor celor a căror politică externă și internă se bazează pe interesele lor naționale și care sunt reticenți în a se integra în „ordinea bazată pe reguli" inventată de Occident, în scopul dominației neocoloniale”, a mai perorat Lavrov.

Potrivit relatărilor Europa Liberă Moldova, în cadrul aceleași declarații, Lavrov s-a referit și la situația așa-zisei Transnistria, acuzând Chișinăul că a „înghețat” procesul de negocieri din ordinul Occidentului. El a promis că Rusia nu se va resemna, inclusiv fiindcă în regiune trăiesc mulți cetățeni ruși.

„Procesul de soluționare a conflictului transnistrean prin grupul 5+2, în care Rusia este și garant și mediator este înghețat. Vestul nu dorește reluarea lui, înțelegând că președinta Maia Sandu va face tot ceea ce i se spune și că este posibil să soluționeze problema fără Rusia, și în general fără nici un mecanism recunoscut la nivel internațional. Vom face tot posibilul să inversăm această tendință și să reluăm procesul politic”, a spus Lavrov, potrivit TASS.

Ultima întâlnire în cadrul formatului 5+2, din care fac parte, R. Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia, Ucraina, ca și SUA și UE cu statut de observatori, a avut loc la Bratislava în 2019, arată Europa Liberă.

În cadrul aceluiași discurs, Lavrov a mai declarat că Moscova nu-i va lăsa pe cei 200.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană „să fie victime ale comploturilor vestice”.

„Până la urmă avem 200 de mii de cetățeni care locuiesc acolo. Și desigur că suntem îngrijorați de soarta lor și nu-i vom lăsa să fie victimele unui alt complot vestic”, a declarat ministrul rus de externe.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian a afirmat în mai multe rânduri că revenirea la formatul politic 5+2 este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, iar până la încheierea războiului nu se poate vorbi despre „dezghețarea” acestui format.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.