Actualitate Internă

Separatistul Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu un înalt oficial american chiar în ajunul congresului „deputaților de la toate nivelurile”. Pro-rusul a dat asigurări că vrea menținerea păcii, dar a reclamat așa-zise presiuni economice din partea Chișinăului

Separatistul Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu un înalt oficial american chiar în ajunul congresului „deputaților de la toate nivelurile”. Pro-rusul a dat asigurări că vrea menținerea păcii, dar a reclamat așa-zise presiuni economice din partea Chișinăului

Secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a avut întrevederi cu vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrean, la Chişinău şi cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Tiraspol. Discuţiile s-au axat în principal pe evoluţiile din dosarul transnistrean, informează marţi Radio Chişinău.

La întâlnirea de la Tiraspol a participat şi responsabilul de relaţiile externe ale regiunii, Vitalii Ignatiev, precizează NewsMaker.

Potrivit unui comunicat publicat de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanţa dialogului cu SUA în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluţionarea diferendului transnistrean "5+2" (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).

Krasnoselski "a reafirmat angajamentul Transnistriei faţă de principiile de menţinere a păcii şi securităţii" şi a subliniat că "procesul de negocieri ar trebui să continue, indiferent de cât de diferite sunt poziţiile părţilor", se menţionează în comunicatul citat de Radio Chişinău.

La rândul său, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluţionare paşnică a diferendului transnistrean şi sprijină orice dialog pozitiv, afirmă acelaşi comunicat al Tiraspolului.

Potrivit postului de radio citat, liderul transnistrean s-a plâns oficialului american de aşa-zisele "presiuni" de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chişinăului, referindu-se la faptul că firmele din Transnistria sunt obligate să plătească taxe vamale Republicii Moldova de la 1 ianuarie.

Christopher Smith (foto jos, alături de Maia Sandu) se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul vizitei, oficialul Departamentului de Stat a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu şi cu premierul Dorin Recean. Părţile au discutat despre situaţia regională, dar şi despre modul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor şi avansarea pe agenda europeană, mai notează postul de radio menţionat.

Vizita înaltului responsabil american la Tiraspol intervine cu o zi înaintea "congresului deputaţilor de toate nivelurile" din Transnistria, la care - conform speculaţiilor din ultimele zile - deputaţii transnistreni ar putea cere alipirea regiunii din stânga Nistrului la Rusia. Vicepreşedinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol (parlamentul), Galina Antiufeeva, a negat că Transnistria va cere alipirea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă la "congresul deputaţilor de toate nivelurile", preconizat să aibă loc miercuri, conform NewsMaker. Sursa: Agerpres

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Igor Grosu despre congresul separatiștilor de la Tiraspol: „Un eveniment propagandistic, pus la cale de Kremlin” / „Vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.