Podul Minciunilor Actualitate Internă Focus

StopFals.md: Propaganda rusă inventează declarații pe care le atribuie unor oficiali moldoveni pentru a șubrezi încrederea alegătorilor în preajma prezidențialelor și a referendumului privind aderarea la UE. Cazul președintei CEC, Angelica Caraman

StopFals.md: Propaganda rusă inventează declarații pe care le atribuie unor oficiali moldoveni pentru a șubrezi încrederea alegătorilor în preajma prezidențialelor și a referendumului privind aderarea la UE. Cazul președintei CEC, Angelica Caraman

Spațiul media din Republica Moldova este plin de informații propagandistice și false, răspândite de sursele media și agenții de influență ai Kremlinului. Dacă de obicei recurg la scoateri din context, manipulări și falsuri ambalate în declarații politice, uneori sunt inventate declarații care… nu au existat. De această dată, propagandiștii i-au atribuit președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, o declarație pe care aceasta n-a făcut-o, cum că cetățenii moldoveni care nu locuiesc pe teritoriul UE nu vor putea vota la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

„Cetățenii moldoveni care nu se află în țările Uniunii Europene nu se vor putea expune vizavi de aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană din motiv că votarea se va desfășura doar în cadrul ambasadelor Republicii Moldova din țările UE”, au scris mai multe canale de Telegram care ar fi citat-o pe președinta CEC. În realitate, Angelica Caraman nu a făcut astfel de declarații, iar proiectul de Regulament al CEC nu prevede asemenea restricții, după cum a demonstrat Stopfals.md.

Pe 28 februarie, această dezinformare a fost postată pe canalul de Telegram al Sputnik Молдова. Canalul de Telegram «Молдавский пистон» a distribuit postarea făcută de Sputnik Молдова, acuzând că există o „democraţie selectivă”. Pe 29 februarie, portalul «КП в Молдове» a scris: „În ţară, ca în perioada cultului personalităţii, au fost identificaţi adevăraţii sabotori: În Moldova au de gând să interzică votarea tuturor celor care nu doresc să rupă relațiile cu Rusia şi CSI, celor care sunt împotriva Maiei Sandu şi a PAS-ului acesteia". Și în acest caz afirmațiile i-au fost atribuite Angelicăi Caraman. 

Totodată, pe Facebook au fost distribuite dezinformări similare. 

„Un referendum de o manieră europeană: Sandu a renegat moldovenii” a fost titlul postării făcute pe pagina Gagauznews - Новости Гагаузии pe Facebook. Aceeași dezinformare a fost distribuită și de unele persoane cunoscute, bunăoară de Irina Astahova şi Elena Leviţkaia-Pahomova. Irina Astahova a fost purtătoare de cuvânt a Partidului Socialişitlor, iar Elena Leviţkaia-Pahomova s-a aflat la cârma Comisiei pentru mass-media în aşa-numitul Consiliu al Societăţii Civile pe lângă Preşedintele R. Moldova în perioada mandatului prezidenţial al lui Igor Dodon, iar timp de câțiva ani a fost redactor-şef al postului de televiziune «Первый Приднестровский» de la Tiraspol, instituţie media controlată de autorităţile regiunii transnistrene.

Șefa CEC: „Eu nu am făcut astfel de declaraţii”

Angelica Caraman a precizat pentru sursa citată că nu a făcut astfel de declaraţii. 

„Declar cu toată responsabilitatea că nu am făcut astfel de declaraţii. Nu am discutat subiectul în cauză cu niciun reprezentant al surselor menţionate. Orice declaraţii la acest subiect care-mi sunt atribuite sunt false”, a spus președinta CEC.

În opinia instituției, distribuirea unor „ştiri” de acest gen în plin proces de dezbateri asupra proiectelor de acte normative privind instituirea secţiilor de votare peste hotare şi pe teritoriul regiunii transnistrene contribuie la scindarea societăţii şi pune în pericol legitimitatea alegerilor. Totodată, afirmă instituția, este şi o tentativă de a calomnia conducerea şi întreaga componenţă a CCEC.

Proiectele regulamentelor nu prevăd asemenea restricții

Potrivit sursei citate, a fost făcut public și proiectul regulamentului privind constituirea secțiilor de votare peste hotare. Acesta stabilește particularitățile constituirii secțiilor de votare din străinătate, organizării și funcționării organelor electorale ierarhic inferioare, precum și particularitățile organizării și desfășurării votării cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot peste hotare în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane. Regulamentul are un caracter general pentru toate țările și nu prevede restricțiile la care s-au referit sursele menționate.

În plus, a fost prezentat și făcut public proiectul regulamentului privind constituirea și funcționarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. Un alt proiect de regulament stipulează procedura înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate.

Citește continuarea pe Stopfals.md.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.