Actualitate Internă Cap de pod

Alertă la Chișinău! Șeful SIS devoalează planul etapizat al Rusiei de a deturna alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE: „E un nivel fără precedent al intensității acțiunilor!”

Alertă la Chișinău! Șeful SIS devoalează planul etapizat al Rusiei de a deturna alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE: „E un nivel fără precedent al intensității acțiunilor!”

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a demascat marți, într-o conferință de presă, implicarea regimului de la Kremlin în procesele electorale din Republica Moldova în perioada 2024-2025. 

„Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestor acțiuni este să compromită aderarea Republicii Moldova la UE, să deturneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera sa de influență”, a anunțat Musteață.

„Prima etapă a început în 2023, iar acum se încearcă realizarea a două etape: avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrarea europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la Uniunea Europeană”, a adăugat Alexandru Musteață.

Potrivit acestuia, a treia etapă planificată pentru 2025 are drept scop controlul asupra Parlamentului prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse.

„Se indică asupra unei strategii pentru 2024-2025, care vor include trei elemente principale. Susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect ai Federației Ruse, distribuiți în trei categorii care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin – Federația Rusă. Actorii politici, deschiși declarați pro-Federația Rusă, au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice”, a spus Alexandru Musteață.

„De asemenea, generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în mai multe domenii ale vieții social-politice, planifică crize în domeniul economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate sau ordine publică, inclusiv în Autonomia Găgăuză sau din stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori cu acțiuni concertate și cu un suport propagandistic avansat.

Al treilea element important al scenariului sunt atacurile informaționale de amploare, pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor, creând percepția că aceste crize sunt mai mari decât par. Utilizarea pe larg a rețelelor de socializare, în special canalele de Telegram și TikTok, tentative de a restabili și de a deschide canale TV pentru propagandă și plasarea în public a informațiilor false, dar cu impact mediatic major. Fiecare dintre elementele strategiei anunțate are un set de autori și un set de instrumente ce vor fi utilizate. Serviciul a sistematizat datele din posesie despre aceștia și consideră oportun și important de a le prezenta opiniei publice”, a mai zis directorul SIS, sugerând că un actor politic important al Rusiei în R. Moldova este Ilan Șor.


Miliarde pentru destabilizarea Republicii Moldova

În noiembrie 2023, șeful SIS a declarat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Alexandru Musteață a adăugat că banii ar fi fost utilizați inclusiv de oligarhul fugar Ilan Șor pentru finanțarea partidului „Șansă”, după ce Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional.

Șeful SIS a mai afirmat că grupul criminal Șor, care are scopul de a influența electoral subversiv, este susținut de grupul criminal Plahotniuc. Șor și Plahotniuc au creat un tandem cu obiectivul de a prelua puterea în stat în contextul următoarelor scrutine electorale.

Alegeri prezidențiale și referendum la final de 2024

În acest an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale ce se vor desfășura, cel mai probabil, în octombrie sau noiembrie. În aceeași zi cu scrutinul prezidențial va avea loc și un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, anunțat de președinta Maia Sandu.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.