Actualitate Internă Cap de pod

Republica lui Cumătru. De ce crimele de la Călărași, Sângera și Boldurești trebuie analizate în același context, atunci când vorbim despre sistemul corupt din R.Moldova și așa-zisul ,,cumătrism”, care riscă să ne distrugă viața tuturor

Republica lui Cumătru. De ce crimele de la Călărași, Sângera și Boldurești trebuie analizate în același context, atunci când vorbim despre sistemul corupt din R.Moldova și așa-zisul ,,cumătrism”, care riscă să ne distrugă viața tuturor

Crimele de la Călărași, Sângera și Boldurești ar trebui analizate în același context, atunci când vrem să vedem ce se întâmplă în actualul sistem al justiției moldovenești, unul profund corupt și nociv, care, pentru a supraviețui, este gata să defileze peste cadavre și să ne distrugă pe fiecare dintre noi. 

Sistemul moldovenesc nu poate avea leac, iar orice intervenții de remediere duce la apariția unor reacții adverse la acest organism canceros, reacții care merg până la distrugerea tuturor factorilor care încearcă să îl trateze. Cam cu asta se ocupă și unii funcționărași din sistem, atunci când trebuie să își apere cumetrii, nașii sau finii, chiar dacă aceștia au comis cele mai odioase crime.

În limba română, dar și în limbajul uzual din România nu există un astfel de termen: ,,cumătrism”, el s-a format și a primit caracteristici distincte doar în Basarabia. Acesta semnifică promovarea nemeritată a unor persoane în anumite funcții publice, fentarea procedurilor birocratice, oferirea protecție politice sau imunitate juridică și multe alte mișmașuri legate de tot felul de facilități. Amploarea acestor servicii variază în funcție de puterea și posibilitățile lui Cumătru (,,cumătru” nu este neapărat cumătru, el putând fi nașul, fratele, finul, verișorul, și lista poate continua la nesfârșit).

Andrei Iovu, cercetător în cadrul Inițiativei Europa de Frontieră a MEI, cu accent pe teritoriile separatiste din regiunea Mării Negre, avocat, membru al Baroului de Avocați din Republica Moldova, doctor în drept constituțional al Universității de Stat din Moldova (USM) și magistru la University College of London a reușit, probabil, să definească cel mai inspirat ,,cumătrismului" basarabean:

,,Majoritatea moldovenilor devin cumătri de mai multe ori pe parcursul vieții lor. Practica este greu de evitat. Deoarece nu se limitează la anumite regiuni sau grupuri sociale și este la fel de prezentă în zonele urbane și rurale, moldovenii tind să o considere universală. Cu toate acestea, deoarece cumătrismul este considerat ca aparținând domeniului privat, oamenii nu vor vorbi despre el în mod deschis. Cumătrismul pune relațiile personale în fața profesionalismului, competenței sau meritului. Un cumătru care angajează rude într-o companie privată ar putea justifica acest lucru declarând că susține ideea de afacere de familie. Cumătrismul devine mai problematic în sfera publică, unde încalcă principiile echității și egalității de acces și duce la conflicte de interese”.

Abordarea cumătrismului în domeniul public din Republica Moldova a început în 2008 cu încercări de armonizare a legislației naționale privind conflictul de interese cu reperele internaționale. Ca urmare, au fost adoptate două legi, dar au avut un efect limitat. "Legea privind Codul de conduită a funcționarilor publici" a stipulat că funcționarii trebuie să evite orice conflict de interese, însă fără a explica ce relații și acțiuni constituie conflict (Lege privind Codul de conduită a funcționarului public, nr. 25-XVI din 22.02.2008, Monitorul Oficial nr.74-75/243 din 11.04.2008, art.1 alin. 12). 

"Legea cu privire la conflictul de interese" a definit categoriile de rudenie - "soțul (soția), persoanele înrudite prin sânge sau cele care devin rude prin adopție (părinți, copii, frați, surori, bunici, nepoți, unchi, mătușă) și persoanele care sunt rude prin afinitate (cumnata, cumnatul, cumnatul, socrul și soacra)" (Lege cu privire la Conflictul de Interese, nr. 16 din 15.02.2008, Monitorul Oficial Nr. 94-96 din 30.05.2008, art. 2) - dar nu a inclus cumătrii ca rude "prin afinitate", așa cum a propus Transparency International în rapoartele sale (Transparency International Moldova 2008). Ratificarea acordurilor internaționale și adoptarea legislației privind conflictul de interese fără a include relațiile de rudenie stabilite prin obiceiurile locale nu au reușit să ofere măsuri eficiente împotriva practicilor informale care s-au dovedit a submina calitatea serviciilor publice și a guvernării – detalii AICI

Când vorbim despre crimele de la Călărași, Sângera și Boldurești ne referim la ,,cumătrismul de acoperire” a celor care le-au comis, prin intervenția ,,cumătrilor”, care pot avea influență asupra factorilor de decizie din sistemul criminal al Republicii Moldova. ,,Cumătrii” vor face tot posibilul dacă nu să scutească de orice răspundere pe făptași, cel puțin să le diminueze la maxim pedepsele. Veți fi uimiți să aflați, dacă încă nu ați aflat, dar polițista (și ea un produs al sistemului, ce-i drept, de un calibru mai mărunt) care conducea beată la volan și care a spulberat mortal o femeie la Sângera a fost condamnată la numai... 4 ani de închisoare – detalii AICI

Iată ”justiția” guberniei R.Moldova: 4 ani de închisoare pentru că a luat viața unui om și a rănit alte două persoane, în timp ce conducea în stare de ebrietate! Criminala cu epoleți a lăsat fără mamă un copil de 6 ani. Întrebarea care se impune aici: voi ați mai auzit de astfel de sentințe penibile exprimate pentru așa ceva în Uniunea Europeană , acolo unde această parodie de ,,stat” își închipuie că iată-iată aderă?!

Vă asigurăm că, dacă această crimă ar fi fost comisă de o persoană din afara sistemului și fără vreo legătură pe ,,linia lui Cumătru”, pedeapsa ar fi fost cu adevărat aspră. Ca să nu mai spunem că unii oameni amărâți din Basarabia noastră, pentru o pâine sau o bucată de salam furată dintr-un magazin, pentru a nu muri de foame, ar sta la răcoare cam tot atâția ani cât va sta această ex-polițistă (nu ne-am mira deloc dacă, după ispășirea pedepsei, individa va fi repusă în funcție la porunca lui Cumătru. Vom urmări îndeaproape acest caz).

O altă crimă comisă de către o persoană din sistem, cu funcție publică, a avut loc în raionul Călărași, localitatea Bahmut. Procurorul-șef de Ungheni a tamponat mortal 4 persoane și nici măcar nu a fost eliberat din funcție. Funcționarul, chiar el un om important din sistem, evident, cu pile peste tot, în cele mai bune ,,tradiții moldovenești” (cum altfel?!), a fost lăsat neatins. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins, în ședința din 15 noiembrie, demersul procurorului general interimar, Ion Munteanu, prin care a cerut suspendarea lui Triboi din funcție. 

Vă puteți imagina că această respingere a primit majoritate de voturi ?! Oare, în ce fel de ,,stat” trăiesc basarabenii? Pentru că nici noi nu înțelegem, vom reitera ce s-a întâmplat la Bahmut, Călărași. ,,Șoferul a accidentat o căruță în care se afla o familie din 6 persoane, pe traseul R-1, localitatea Bahmut. În urma impactului, patru persoane au decedat, iar alte două – au fost transportate la spital. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), în urma testării prezenței alcoolului în aerul expirat la șoferul automobilului, rezultatul a fost negativ”, scrie newsmaker.md – detalii AICI.

În urma accidentului, procurorul figurează într-o urmărire penală pornită în baza art.264, al.5 din Codul Penal pentru „Încălcarea regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare care a cauzat din imprudență decesul a mai multor persoane”.

Pentru această infracțiune, legea basarabeană prevede pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Însă, lui Triboi nu i s-a întâmplat absolut nimic, nici măcar nu a fost suspendat din funcție, iar criminalul s-a întors la locul de muncă ca și cum această tragedie nici nu a avut loc. Îi întrebăm pe cetățenii R. Moldova care încă mai cred în ,,visul european moldovenist de acasă” – credeți că astfel de funcționari, care ar fi trebuit să fie ei în primul rând un exemplu de legalitate și omenie în societate, vă vor face dreptate și justiție vouă și familiilor voastre? 

Crima de la Boldurești completează acest tablou sinistru și sociopat în care trăiesc locuitorii Republicii lui Cumătru (despre R.Moldova e vorba), a căror viață nu mai are nicio valoare, se pare, pentru acest sistem demn de filmele rusești ale anilor ‘90, unul numai bun pentru revenirea la guvernare a pro-rușilor – detalii AICI.   

La Boldurești, primarul de acolo, care, din informațiile bine documentate ale Podul.md, venea împreună cu soția de la o ceremonie privată din centrul raionului Nisporeni, conducând beat la volan, a tamponat mortal un copil de 14 ani. 

Presa de la Chișinău a scris pe larg despre cum primarul de Boldurești a lovit mortal cu mașina de serviciu minorul de 14 ani din aceeași localitate, după care a fugit de la fața locului, iar a doua zi a încercat să mușamalizeze cazul, cu ajutorul lui Ion Andronache, directorul Î.M. Centrul Stomatologic Raional Nisporeni, dar și a fratelui său, procurorul Grigore Ciochină. 

Despre ,,cumătrismul” din acest caz au relatat pe larg jurnaliștii de la PulsMedia.md și JurnalTV.md – detalii AICI și AICI. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.