Actualitate Internă Cap de pod

După eșecul așa-zisei ,,reforme a Justiției”, în R.Moldova se discută intens despre aducerea unui procuror general din România. Așa ceva ar putea reprezenta un coșmar pentru corupții pro-ruși și oligarhii fugari

După eșecul așa-zisei ,,reforme a Justiției”, în R.Moldova se discută intens despre aducerea unui procuror general din România. Așa ceva ar putea reprezenta un coșmar pentru corupții pro-ruși și oligarhii fugari

După ce experimentul așa-zisei ,,reforme a Justiției” din R.Moldova s-a împotmolit înainte să înceapă, la Chișinău se fac auzite tot mai des voci, inclusiv de la vârful unor instituții din Justiție ale statului moldovean, care vorbesc despre necesitatea aducerii în Basarabia a unui procuror general din dreapta Prutului. 

Actualul șef interimar al Procuraturii Generale din R.Moldova, Ion Munteanu, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” (Jurnal TV) că un asemenea scenariu ar fi unul benefic pentru justiția moldovenească, având în vedere experiența și profesionalismul procurorilor din dreapta Prutului (detalii AICI).

Zvonurile despre o astfel de mutare nu sunt de dată recentă, ele au fost vehiculate și alimentate inclusiv de anumite personaje care s-au remarcat, de-a lungul anilor, prin poziții clar românofobe, precum rușinosul ex-președinte pro-rus al R.Moldova, Igor Dodon (detalii AICI). 

Aducerea unui procuror general român din dreapta Prutului nu-i poate încânta nici pe oligarhii fugari și slugile lor de la Chișinău, obișnuiți să aibă acasă un sistem profund corupt și părtinitor bazat, ca la moldoveni, pe principii de ,,cumătrism”. (AICI detalii despre fenomenul ,,cumătrismului” în R.Moldova) 

Pentru basarabenii care așteaptă, să recunoaștem, de ceva timp, rezultate concrete în materie de reformă a Justiției și lupta împotriva corupției, eventualitatea venirii unui procuror din dreapta Prutului ca să facă justiție la Chișinău ar trebui să dea anumite speranțe. 

Numirea în fruntea Procuraturii Generale de la Chișinău a unui procur din România, deci din exteriorul sistemului de justiție criminal moldovenesc, ar putea zgudui din temelii însuși acest sistem care NU trebuie servit, cum este cazul în prezent, și cu atât mai puțin perpetuat, ci distrus. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.