Actualitate Internă

EXCLUSIV Interviu VIDEO: Poveste despre dragoste și întuneric. Campionul Roman Airapetean, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Kickboxing din 2017, dezvăluie drama familiei sale refugiate din Armenia în R.Moldova. Genocidul Armean, conflictul din Nagorno-Karabakh și ipocrizia Rusiei

EXCLUSIV Interviu VIDEO: Poveste despre dragoste și întuneric. Campionul Roman Airapetean, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Kickboxing din 2017, dezvăluie drama familiei sale refugiate din Armenia în R.Moldova. Genocidul Armean, conflictul din Nagorno-Karabakh și ipocrizia Rusiei

Avem bucuria de a vă anunța apariția unui nou episod video al interviurilor Podul.md realizate săptămânal de jurnalistul și vloggerul basarabean Nicolae Chicu. De data aceasta, protagonistul emisiunii este tânărul sportiv Roman Airapetean (27 ani), a cărui familie s-a refugiat, în urmă cu mai bine de două decenii, din Armenia în R.Moldova. 

Inevitabil, istoria familiei Airapetean s-a împletit cu ororile prin care au trecut și încă trec milioane de armeni. ”Stră-străbunicul meu a fost ucis cu cruzime în timpul genocidului armenesc săvârșit de turci. L-au legat între doi copaci și l-au tăiat în două. Bunica mi-a spus toate astea”, povestește Roman Airapetean. 

Tânărul comentează și interminabilul conflict din Nagorno-Karabakh, explicând maniera perfidă în care Turcia ajută Azerbaijanul în agresiunile repetate îndreptate împotriva Armeniei, în timp ce Rusia doar se laudă că i-ar ajuta pe armeni, însă fără a face nimic efectiv pentru asta. ”Nu Rusia ne-a ajutat, ci SUA și Franța!”, punctează Roman Airapetean, care consideră că orice ingerință a lui Putin și Erdogan au rolul de a agrava situația. 



De notat că, deși este vorbitor de limba rusă, tânărul a făcut efortul de a oferi acest interviu în limba română. De asemenea, spre deosebire de mulți cetățeni ai R.Moldova, armeanul înțelege prea bine ce se întâmplă în Ucraina vecină – Rusia a declanșat un război genocidar, Putin este marele vinovat –, dar și minciunile pe care propaganda rusească le revarsă în spațiul public. ”În Rusia este un dezastru economic, e normal ca oamenii să vrea să trăiască în Uniunea Europeană, nu în Rusia. În UE ai siguranța unui salariu decent și ești protejat de tratate internaționale”, punctează armeanul, care de fapt e moldovean get-beget, fiind crescut și educat în R.Moldova. 

În pofida vârstei, Roman Airapetean – care e un monument de modestie și de sportivitate – a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de Kickboxing din 2017. A pierdut finala în fața unui polonez după ce a învins un bulgar, rușii nefiind în stare să ajungă în etapele superioare ale competiției. Campionul Airapetean continuă să lupte în ring pentru R.Moldova. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.