Actualitate Internă Focus

Rusia nu renunță la intenția de a deschide cel puțin șase secții de votare în regiunea transnistreană, încălcând grav suveranitatea R.Moldovei / Reacția obraznică a ambasadorului Oleg Vasnețov, convocat la sediul MAE de la Chișinău

Rusia nu renunță la intenția de a deschide cel puțin șase secții de votare în regiunea transnistreană, încălcând grav suveranitatea R.Moldovei / Reacția obraznică a ambasadorului Oleg Vasnețov, convocat la sediul MAE de la Chișinău

Aambasadorul Rusiei în R.Moldova, Oleg Vasnețov (foto sus), a fost convocat, marți, la sediul Ministerului de Externe de la Chișinău, în legătură cu deschiderea a cel puțin șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Potrivit informațiilor apărute în presă, trei secții de votare ar urma să  fi deschise la Tiraspol și câte una în Bender, Rîbnița și Grigoriopol. 

„Ambasadorului i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE.

Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, a transmis Ministerul de Externe într-un comunicat.

Oleg Vasnețov le-a declarat jurnaliștilor, la ieșirea din sediul MAE, că Rusia a primit mai multe solicitări de deschidere a secțiilor de votare.

„Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc circa un sfert de milion de cetățeni ruși. Au fost recepționate multe cereri către Comisia Electorală Centrală de la Moscova, Ministerul rus de Externe și Ambasada Rusiei privind dorința de vota.

Comisia Electorală Centrală, Ministerul de Externe și autoritățile din stânga Nistrului au decis să deschidă aceste secții de vot, un număr mult mai mic decât în anul 2020-2021 când în regiune au fost deschise 27 de secții de vot”, a mai spus Oleg Vasnețov.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care este și lider al partidului de guvernământ ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), a cerut Moscovei să renunțe la deschiderea secțiilor de vot pe teritoriul ne-recunoscut al Transnistriei.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a avertizat: „Chișinăul va lua măsuri pentru a preveni acțiunile care contravin suveranității Republicii Moldova”. El a precizat că autoritățile de la Chișinău nu și-au dat acordul pentru deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, deoarece nu controlează acest teritoriu și nu poate asigura condițiile și securitatea corespunzătoare.

Ulterior, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că cetățenii ruși care locuiesc sau se află temporar în Republica Moldova pot vota doar la secția de vot nr. 8204, amplasată în Departamentul Consular al Ambasadei din centrul Chișinăului. Pe site-ul ambasadei nu există nicio mențiune despre deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, mai arată Radio Chișinău.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.