Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Deputatul Cristian Băcanu: "AUR servește interesele Moscovei în relația cu Chișinăul! Ce fel de patriot ești tu de susții că noi NU mai trebuie să finanțăm Republica Moldova?!". Parlamentarul liberal demontează totodată discursul pseudosuveranist al partidului lui George Simion: "Gândiți-vă ce suveranitate au sutele de mii de oameni care au murit în urma invaziei ruse!"

EXCLUSIV Deputatul Cristian Băcanu: "AUR servește interesele Moscovei în relația cu Chișinăul! Ce fel de patriot ești tu de susții că noi NU mai trebuie să finanțăm Republica Moldova?!". Parlamentarul liberal demontează totodată discursul pseudosuveranist al partidului lui George Simion: "Gândiți-vă ce suveranitate au sutele de mii de oameni care au murit în urma invaziei ruse!"

Într-un interviu acordat recent publicației noastre, deputatul român Cristian Băcanu a subliniat că formațiunea politică AUR servește interesele Kremlinului atunci când cere puterii de la București să nu mai ofere niciun sprijin financiar Republicii Moldova. 

Totodată, parlamentarul PNL a demontat discursul așa-zis suveranist pe care AUR îl îndreaptă exclusiv împotriva UE și NATO: "Ucraina nu făcea parte din NATO. A fost invadată de Federația Rusă și au murit sute de mii de oameni. Nu poți să fii suveran în sensul pe care-l exprimă AUR. (...) Gândiți-vă cât de suverani sunt cei din Donbas acum, care au fost ocupați de ruși. Gândiți-vă ce suveranitate are în acest moment Crimeea, gândiți-vă ce suveranitate au sutele de mii de oameni care au murit în urma invaziei Federației Ruse".

Podul: George Simion a spus în repetate rânduri că Bucureștiul nu trebuie să mai finanțeze Guvernul Republicii Moldova, reclamând că guvernanții de la Chișinău nu ar dori Unirea cu România. Care este poziția dumneavoastră pe subiect? 

Cristian Băcanu: Am auzit o glumă foarte interesantă în Parlamentul României și anume că AUR înseamnă Alianța pentru Unirea cu Rusia. Este clar că AUR servește interesele Rusiei. Îi tot auzim că vorbesc despre suveranitatea României. Însă, uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Ucraina nu făcea parte din UE, Ucraina nu făcea parte din NATO. A fost invadată de Federația Rusă și au murit sute de mii de oameni. Nu poți să fii suveran în sensul pe care-l exprimă AUR. Noi suntem suverani, ceea ce e stipulat în Constituția noastră, numai că facem parte dintr-un sistem de alianțe. Asta nu înseamnă că ți-ai pierdut suveranitatea, ci că ți-ai partajat-o. O parte ai trimis-o către Bruxelles sau ai partajat-o cu statele aliate NATO. 

Iar tu, AUR, dacă vii și susții că noi nu mai trebuie să finanțăm Republica Moldova, că nu mai trebuie să-i ajutăm pe frații noștri de acolo, înseamnă că tu vrei să aduci răul cetățenilor români din R. Moldova, vrei ca românii din Republica Moldova să nu mai beneficieze de ajutorul românilor din România. Ce fel de patriot ești tu de susții așa ceva? Ale cui interese le aperi tu, AUR? Nu cumva interesele Moscovei? Eu îmi permit să spun că da, AUR servește interesele Moscovei în relația cu Republica Moldova și în politica pe care o promovează în România. 

Podul: Să zicem că România ar proceda precum dorește AUR. Cu siguranță, Rusia ar profita imediat de situație și ar pompa anumite sume în Republica Moldova pentru a-și extinde influența. Așadar, putem spune că reprezintă o capcană abordarea AUR. Dacă chiar s-ar implementa direcția dorită de AUR, Rusia ar putea aborda astfel situația: "Nu i-am ajutat pe moldoveni atâția ani, dar acum iată că avem un context favorabil, căci România a blocat liniile de finanțare, motiv pentru care hai să dăm Chișinăului un mărunțiș pentru a face propagandă că îi susținem financiar pe moldoveni". 

Cristian Băcanu: Când vreodată a dat Rusia ceva cuiva? Rusia este specializată în a lua, nu a da. Rușii au luat de la lituanieni, de la ucraineni, de la polonezi, de la români...

Podul: Sau pot oferi cadouri otrăvite.

Cristian Băcanu: Da, sau cadouri otrăvite și, de regulă, ceea ce poate oferi Rusia este o reducere la gaz, că oricum au suficient, deci pentru ei nu reprezintă o problemă să-l dea, dar în schimb rușii iau cu vârf și îndesat atunci când vine vorba despre interese economice, suveranitate în adevăratul sens al cuvântului. Gândiți-vă cât de suverani sunt cei din Donbas acum, care au fost ocupați de ruși. Gândiți-vă ce suveranitate are în acest moment Crimeea, gândiți-vă ce suveranitate au sutele de mii de oameni care au murit în urma invaziei Federației Ruse. Așadar, AUR minte cu televizorul și cu rețelele sociale, cu Tik Tokul. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.